Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 13. 06. 2019

Lurd 2019 - romarjem na pot

Spoštovani lurški romarji.

Ko se je Marija v Lurdu leta 1858 prikazala vidkinji Bernardki Soubirous, ji je med drugim tudi naročila, naj gre k duhovnikom in jim pove, naj tja v procesijah pripeljejo ljudi in zgradijo kapelo. Čeprav je sprva naletela na odklonilno stališče, je to ni odvrnilo od njenega poslanstva. Danes v Lurdu stoji več cerkva in kapel, tja pa se zgrinja tudi veličastna procesija, ki prihaja z vseh koncev sveta in se zbira pred votlino prikazanja in na mogočnem trgu, na katerem ob lepem vremenu vsak dan poteka procesija s Svetim Rešnjim Telesom in blagoslovom bolnikov.

Procesija romarjev v Lurd je v marsičem posebna. Lurd je v dobrih stošestdesetih letih postal Božja pot bolnikov. Letno Lurd obišče okoli šest milijonov romarjev. Med njimi je zelo veliko bolnikov. Ti v Lurd prihajajo z velikim upanjem, saj v Lurdu Marija še na poseben način posluša prošnje romarjev in jih posreduje svojemu Sinu, ki je učlovečen dokaz Očetove ljubezni do ljudi. »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina« (Jn 3,16). Čudežna ozdravljenja, ki so se zgodila v Lurdu, gredo v tisoče, uradno pa je do sedaj priznanih sedemdeset. Koliko pa je šele tistih čudežev, ko se romarji vračajo domov, ne da bi bili deležni telesnega ozdravljenja, pač pa se vračajo z veliko tolažbo, ki jo čutijo v duši, napolnjeni z novim upanjem in novim zaupanjem.

Tej mogočni procesiji ste se na tem romanju pridružili tudi vi, romarji iz Slovenije. Vem, da vsak izmed vas pred Marijo prinaša osebno zgodbo svojega življenja. S seboj nesete tudi tiste skrite želje srca, ki jih včasih niti sebi ne upate povsem priznati, jih boste pa z veliko predanostjo izročili Mariji v Lurdu. Tudi sam se pridružujem vaši želji, da bi Marija slišala in uslišala vašo prošnjo. Ona, ki je Bernardki pokazala studenec, v katerem je umila svoj obraz, naj tudi vam pokaže studenec, v katerem boste osvežili svoje duše. Naj vam pokaže studenec, pri katerem boste odžejali hrepenenje svojih src, da boste domov prišli z novim upanjem.

Obenem vas prosim, da Mariji poveste tudi o stiskah in preizkušnjah Cerkve v Sloveniji in slovenskega naroda. Prosite jo, naj moli z nami, kakor je molila s sv. Bernardko, in naj prosi za nas, da bi spoznali, kaj nam je v odrešenje in kje so tudi za nas studenci milosti. Naj nas nauči premagovati ovire, ki se postavljajo na poti k polnemu pritrjevanju Božjim povabilom. Naj nas nauči, kako naj danes živimo edinost, za katero je tako goreče prosil njen Sin Jezus.

Dragi romarji, srečno pot in prinesite nam nazaj Božjega blagoslova.

msgr. Stanislav Zore OFM
nadškof