Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 7. 12. 2019

Papež obišče rimsko Karitas

RIM (petek, 29. november 2019, RV) – Papež Frančišek je danes, v petek, 29. novembra, ponovno obiskal rimsko Karitas. Po odprtju svetih vrat dejavne ljubezni v Hostlu »Don Luigi di Liegro« na začetku Jubileja usmiljenja decembra 2015 je rimski škof ponovno hotel srečati goste in prostovoljce te škofijske strukture.

Papež Frančišek je ob spremstvu kardinala Angela de Dontisa ter škofa Gianpiera Palmieria obiskal strukturo Karitas ter se srečal z različnimi resničnostmi, ki so znotraj te strukture: zobno ambulanto, sprejemno hišo sv. Hiacinte, veleblagovnico solidarnosti in menzo.

V dvorani menze je sveti oče zbrane pozdravil z besedami: »Hvala. Hvala vsem vam za sprejem. Vesel sem, da vas vidim tukaj. Najlepša hvala. Nadaljujte s tem, da ste skupaj in si drug drugemu pomagate, saj to srcu dobro dene, kajti ko se srce ustavi, ni več življenja. Srce prijateljstva pa mora biti vedno v gibanju, saj je v tem življenje. To je znamenje bratstva in prijateljstva. Hvala, ker ste tukaj in molite zame. Naj vas Bog vse blagoslovi. Hvala.«

Nadalje je papeža Frančiška v veliki dvorani sprejelo 220 gostov in prostovoljcev, predstavnikov škofijskih dobrodelnih del ter župnijskih Karitas. Tukaj jih je po uvodnem govoru direktorja don Benonija Ambarusa ter pričevanj nekaterih navzočih nagovoril tudi papež Frančišek. Izhajal je iz besede ranljivost, saj lahko le tisti, ki je ranljiv pomaga tistim, ki so ranljivi. Bog sam je z učlovečenjem hotel postati ranljiv. »Zato lahko govorimo z Jezusom, ker je kot mi. Don Benoni je izrekel sledeče besede: 'Z Jezusom smo lahko domači, ker je kot mi popotnik'. Z Jezusom lahko hodimo v življenju, ker imamo isto osebno izkaznico, to je, da smo ranljivi, od Boga ljubljeni in zveličani.«

Na vprašanje enega od duhovnikov je papež Frančišek dejal, da je potrebno evangelij oznanjati s pričevanjem, kot je to storil Samarijan. Gostilničar si je o Samarijanu, ko je vse poskrbel za ranjenega, pretepenega in oropanega človeka, verjetno mislil, ta je pa nor. »Beseda, ki sem vam jo hotel še reči, je norost. Norost ljubezni, norost pomoči potrebnim, norost pri podeljevanju lastne ranljivosti z ranljivimi.« Zatem je papež Frančišek zbranim v veliki dvorani dobrodelne strukture rimske Karitas o navzočih duhovnikih rekel: »Ti duhovniki pa, namesto da bi ostali v cerkvi, maševali, bili pri miru, počnejo vse to tukaj… Nori so…Bravo! Nori so. Njihov program je, da so nori.« Po teh izvirnih besedah so papežu Frančišku burno zaploskali. Zatem je sveti oče nad vsemi molil, naj jih Bog vse blagoslovi.

Današnji Frančiškov obisk je peti obisk papeža rimske Karitas. Prvi je obiskal menzo na Colle Oppio 20. decembra 1992 Janez Pavel II. Petnajst let zatem je 4. januarja 2007 obiskal isto menzo, medtem ko je strukturo Karitas na Via Marsala: hostel, menzo in ambulanto obiskal 10. februarja 2010 med evropskim letom boja proti revščini. Strukturo Karitas na via Marsala pa je 18. decembra 2015 ob priložnosti odprtja vrat dejavne ljubezni obiskal papež Frančišek.