Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 18. 03. 2020

TUDI KNJIGA JE DOBRA POMOČ V TEH ČASIH

 

Cicely Saunders, ČUJTE Z MENOJ

 

V ponedeljek, 9. marca, je bila v prostorih Celjske Mohorjeve družbe na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani predstavitev knjige Cicely Sauders Čujte z menoj s podnaslovom »Navdihi za delo in bivanje v paliativni oskrbi«.

Avtorica je verjetno prva zdravnica, ki je vso svojo poklicno kariero namenila oskrbi umirajočih. Zbirka njenih zapisov je smerokaz pri iskanju načinov, kako pomagati bolnim in njihovim bližnjim. Usmerja pa nas tudi k oblikovanju lastne odgovornosti za kakovost našega osebnega življenja in življenja oseb, zaupanih nam v oskrbo – vse do izteka njihovega telesnega življenja.

V knjigi Čujte z menoj so izzivi za vsakega izmed nas, še posebej aktualni za ta čas. Ali sploh razumemo, kaj pomeni samo »čutiti z nekom«, ne le v času preizkušenj, ampak vsak dan znova in znova? Povabim vas k branju. Knjigo lahko naročite na telefon 01/244 36 75 ali knjigarna-lj@celjska-mohorjeva.si;  info@celjska-mohorjeva.si

 

Povzeto z naslovnice:

Čujte z menoj, to pomeni preprosto: bodite tu. Besede »čujte z menoj« pomenijo več kot vse naše učenje novih sposobnosti, več kot vsi naši poskusi razumeti duševno trpljenje in osamljenost ter naučeno prenašati naprej. Pomenijo tudi velik del tistega, česar se ne da razumeti. Ko so bile te besede prvič izrečene, niso pomenile »razumite, kaj se dogaja«, tudi ne »pojasnite« ali »zapomnite si«.

Naj še tako lajšamo stisko, naj še toliko naredimo, da pomagamo bolnikom najti nov smisel v tem, kar se jim dogaja, bo vedno prišel čas, ko bomo morali nehati in priznati, da smo dejansko nemočni. Tudi kadar bomo čutili, da ne moremo narediti popolnoma ničesar, bomo še vedno morali biti pripravljeni ostati in »čuti« ob našem bližnjem.