Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 23. 01. 2021

Predstavitev lističa Beseda starejšim

Zakaj zloženka, BESEDA STAREJŠIM, INVALIDOM,

BOLNIM IN NE SAMO NJIM, ki izhaja vsak mesec že tretje leto?

Nekateri se spominjate, da je 27 let izhajala zloženka Beseda bolnikom in prijateljem. S prihodom bratov minoritov leta 2011 v Bolniško župnijo, je prenehala izhajati. Torej, omenjena zloženka je na nek način nadaljevanje prejšnje.

 

Kdo me je spodbudil k oživitvi tega preprostega lističa? Odgovoren za pastoralo pri slovenski škofovski konferenci in za povezovanje duhovnikov, ki duhovno spremljajo bolnike v slovenskih bolnišnicah, sem razmišljal o povezovalni zloženki.

K temu koraku me je spodbudil laični duhovni asistent na avstrijskem Koroškem, ki obiskuje starejše in bolne na slovenskem in nemškem govornem področju. (Ker je pogrešal prej omenjeno zloženko, ki je izhajala vsaka dva mesece, se je zanimal, kaj naj bi ob prvih petkih dajal svojim bolnikom, ob reviji Prijatelj, ki je dvomesečnik.) Hvaležen sem mu, pa tudi nekaterim duhovnikom in njihovim spodbudam, da je prišlo do uresničitve zloženke.                     

 

Komu je namenjena zloženka?

Starejšim, bolnim in vsem, ki ne morejo prihajati v cerkev in jih za prvi petek obišče duhovnik na domu, v domu za starejše in bolnišnici. Prav bo prišla tudi svojcem in prijateljem bolnih, kakor tudi zdravstvenim delavcem.

 

Vsebina zloženke.

Vsebina prve strani spomni na konkreten čas cerkvenega leta in bralce spodbudi k obujanju spominov na leta nazaj. Na naslednji strani je liturgični koledar, ki vsebuje pomembnejše praznike in godove. – Spominjam se bolnice, ki me je vprašala, v kakšen namen naj moli tisti mesec? Zato so v zloženki Molitveni namen svetega očeta. Tema v nadaljevanju se spreminja. Začeli smo z dvanajstimi obljubami Srca Jezusovega  ob prvih petkih, nadaljevali s kratko predstavitvijo naših svetniških kandidatov, v zadnjem času pa smo spoznavali 14 priprošnjikov v sili. Pod rubriko Priporočamo, pa je obvestilo bralcem, kje in kdaj lahko spremljajo sv. maše po radiu in TV. Ker želi zloženka prinašati upanje in vabi k razvedrilu, ne manjka kakšen stavek iz Svetega pisma, lepe misli in seveda Nasmejmo se. Pod črto, v kolonofonu pa je še  naslov in telefon, kamor me lahko bralci  pokličejo.

 

Kje lahko zloženko dobimo? 

Po običajni pošti jo pošiljam le nekaterim, ki to želijo. Ostali jo dobijo prek domačega duhovnika, ki jo dobi po elektronski pošti in jo po želji razmnoži ter jo ob prvih petkih ali ob drugi priložnosti posreduje svojim v župniji. Nekaj izvodov lahko pusti tudi na mizici ob izhodu iz cerkve in opozori, naj jo vzamejo in odnesejo komu, ki bi jo bil vesel. Zdravstveni delavci in obiskovalci bolnikov jo ob normalnih časih, ko so obiski, dobijo tudi v kapelah bolnišnic. Najdejo pa jo lahko tudi na moji spletni strani in Cerkve v Sloveniji.

 

Želje.

Vesel bom odmevov bralcev, njihovih predlogov in mnenj. Prav tako tudi duhovnikov in drugih pastoralnih ter zdravstvenih delavcev. Z veseljem vidim, da nekateri duhovniki kakšno misel zloženke, zapišejo v župnijskem listu. Najvažnejše poslanstvo omenjene zloženke naj bi bilo,  da se vsi vzgajamo, da je duhovnik spremljevalec v starosti in bolezni, ne pa tisti, ki »oznanja in prinaša smrt«.       

 

                                       Miro Šlibar, bolniški duhovnik