Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 31. 01. 2021

Poudarki iz poslanice bolnikom papeža Frančiška za 29. svetovni dan bolnikov

»Eden je vaš Učitelj, vi vsi pa ste bratje« (Mt 23,8). Odnos zaupanja je temelj nege bolnikov.

 

* Svetovni dan bolnikov spodbuja k pozornosti do bolnikov in tistih, ki jim pomagajo doma, v bolnišnicah in drugod, posebno do tistih, ki trpijo zaradi koronavirusa.

* Ob bolniku se ustavimo, ga poslušamo, vzpostavimo neposreden odnos z njim, smo z njim sočutni in ganjeni. To nas navdihuje, da zanj skrbimo.

* V bolezni smo ranljivi in hrepenimo po drugem. Prav tako čutimo odvisnost od Boga. V nas so negotovost, strah, tesnoba, skratka, smo nemočni. Pojavi se vprašanje o smislu.

* Velikokrat nam v bolezni ne morejo pomagati niti naši najbližji. To potrjuje svetopisemski Job: niti žena niti prijatelji mu niso mogli pomagati. Žal ga v njegovi nesreči celo obtožujejo, kar ga še bolj vodi v osamljenost, zmedo, zapuščenost in nerazumljenost. Globoko v sebi spozna, da njegovo trpljenje ni kazen in da ga Bog tudi v težki preizkušnji ni zapustil.

* Ob pandemiji se pokažejo številne neprimernosti zdravstvenih sistemov in pomanjkljivosti v nudenju pomoči bolnim. Ostareli, najbolj slabotni in ranljivi nimajo vedno zagotovljenega dostopa do oskrbe in ta ni vedno pravična.

* Hkrati pa je vidna predanost in velikodušnost zdravstvenih delavcev, prostovoljcev, delavcev in delavk, duhovnikov, redovnikov in redovnic, ki s strokovnostjo, odpovedjo, čutom odgovornosti in ljubezni do bližnjega pomagajo, negujejo, tolažijo in služijo tolikim bolnikom in njihovim domačim.

* Bližina je dragoceno mazilo, ki podpre in potolaži tistega, ki trpi v bolezni. To bližino živimo v bratski ljubezni, ki se hrani v Kristusu ter je sposobna ozdravljanja in nikogar ne spregleda.

* Pomemben je zaupen odnos, s katerim celostno pristopamo k bolnemu človeku. Tako naj bi pristopali k bolniku vsi, ki spremljajo bolnike na poti zdravljenja, to so zdravniki, bolničarji, drugi strokovnjaki in prostovoljci.

* Zapoved ljubezni, ki jo je Jezus zapustil svojim učencem, dobi svojo konkretno uresničitev v odnosu do bolnikov. Družba je toliko bolj humana, kolikor bolj zna poskrbeti za svoje krhke in trpeče člane.

* Bodimo iznajdljivi in si prizadevajmo, da nihče ne bo ostal sam, da se ne bo nihče počutil izključenega in zapuščenega.

* Papež ob sklepu poslanice vse bolnike, zdravstvene delavce in tiste, ki se žrtvujejo za trpeče, izroča Mariji, Materi usmiljenja in Zdravju bolnikov. Naj Marija iz Lurške votline in iz svojih neštetih svetišč po vsem svetu podpira našo vero in naše upanje ter nam pomaga, da bomo drug za drugega skrbeli z bratsko ljubeznijo.