Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 21. 02. 2021

Z Jezusom skozi puščavo

1. POSTNA B 2021

 

Evangelij nedelje se začne. »V tistih dneh je Duh odvedel Jezusa v puščavo….

Pustimo ob stran satana in njegove skušnjave. Osredotočimo se na začetni stavek: »Duh je odvedel Jezusa v puščavo.«

V omenjenem stavku je pomembno sporočilo na začetku posta. Jezus naj bi začel javno delovanje. Pa se umakne v puščavo. Ostane 40 dni v postu, molitvi, premišljevanju in boju. Vse se dogaja v samoti in molku.

V zgodovini so bili in so moški in ženske, ki so se odločili umakniti se v puščavo. Na vzhodu, začenši s sv. Antonom puščavnikom. Umikali so se v egiptovske in palestinske puščave. Na zahodu, kjer ni peščenih puščav, pa so se umikali v samotne kraje, v oddaljene gore in doline. Vse se je začelo s sv. Benediktom in programom: ora et labora, moli in delaj!

Vabilo k hoji za Kristusom v puščavi ni namenjeno le menihom in puščavnikom. V drugačni obliki je namenjeno vsem. Menihi so si vzeli  določen puščavski kraj, mi pa si moramo vzeti določen čas za puščavo. Tu ustvariti molk, umakniti se hrupu…

Post je priložnost, ki jo Cerkev ponuja vsem, da bi iz njega napravili čas puščave v okolju, v katerem živijo.

Prisluhnimo besedam sv. Anzelma iz Aoste, kot da so namenjene prav nam:

»Nepomembni človek, pusti za hip svoje običajne skrbi. Za trenutek pojdi vase, zapusti trušč svojih zmedenih misli …Za hip se odpočij v Bogu, samo za trenutek počij v njem. Stopi v globino svoje duše. Odstrani vse, razen Boga in tistega, kar bi ti moglo pomagati, da boš srečal. Zapri vrata svojega bivališča in ga išči v molku. Z vso močjo reci Bogu: Iščem tvoj obraz, Gospod.

Naj Duh, ki je odvedel Jezusa v puščavo, tja povede tudi nas, nas spremlja v boju zoper zlo in nas, prenovljene v duhu, pripravi na obhajanje velike noči.

(Cantalamessa B)

Marsikdo kuje trdne sklepe za postni čas. Dan na dan naj se uresničujejo. Kot megla legajo nanje skrite skušnjave in ovirajo trdno voljo in sklepe. Ob tem naj me spremlja iskrena in srčna prošnja: Gospod, ko skušnjava me objame, dvigni me na svoje rame! Daj moči in trdne volje, pa bo zame mnogo bolje. (Mirko Isop, Nedelja, 21. februarja 2021).

Naj nam Sveta Marija pomaga živeti ta postni čas v zvestobi Božji Besedi in v nenehni molitvi, kakor je to v puščavi storil Jezus. Ni nemogoče! Gre za to, da preživljamo dneve v goreči želji po sprejemanju ljubezni, ki prihaja od Boga in hoče preoblikovati naše življenje in ves svet.(papež Frančišek)