Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 1. 04. 2021

Sv. Jožef doseže vse pri Božjem Odrešeniku in pri njegovi Materi

 

KATEHEZE RADIO OGNJIŠČE 2021

Miro Šlibar, voditelj za pastoralo zdravja pri SŠK in lurški kaplan.

TRETJA KATEHEZA 2021 (24): Sv. Jožef doseže vse pri Božjem Odrešeniku in pri njegovi Materi (papež Pij XI., 13. marca 1935).

Med svetniki, ki so še posebno častili sv. Jožefa, je bila cerkvena učiteljica sv. Terezija Velika. Ko se mu je v mladosti v težki bolezni priporočila in bila ozdravljena, je zapisala, da se še nikoli ni zatekla k sv. Jožefu v raznih potrebah in ne bi bila uslišana.

20. marec 2021

....................................................................................................

 

Prav lep pozdrav, spoštovani poslušalci, drage poslušalke. Dobrodošli ob poslušanju marčevske radijske kateheze za bolnike. Tudi nocoj je z nami msgr. Miro Šlibar, voditelj za pastoralo zdravja pri SŠK in lurški kaplan.

Dober večer.

Dober večer.

 

Nocojšnja kateheza bo posvečena svetemu Jožefu.

Med svetniki, ki so še posebno častili sv. Jožefa, je bila cerkvena učiteljica sv. Terezija Velika. Ko se mu je v mladosti v težki bolezni priporočila in bila ozdravljena, je zapisala, da se še nikoli ni zatekla k sv. Jožefu v raznih potrebah in ne bi bila uslišana.

Kako bi povabili naše poslušalce, da naslednje dobre pol ure preživijo v najini družbi?

Ob pripravljanju te kateheze sem se večkrat ozrl na podobo sv. Jožefa, ki spi in ga imam na pisalni mizi.

Ne želim, da sedaj tudi vi zadremljete. Bodite pozorni. Jezus vas je na križevem potu pred katehezo naučil sprejemanja. - Če vam bodo prihodnje minute v breme, jih darujte za naše družine. Če pa bo kdo kljub temu od utrujenosti zaspal, ni nič narobe. Ponovitev bo lahko slišal ponoči ali jo bo našel v radijskem arhivu. - Zakaj govorim o spanju? Ker je tudi sv. Jožef imel v spanju sanje. Pa o teh kasneje.

 

Začnimo katehezo z molitvijo k sv. Jožefu, kot jo je zapisala pokojna Nataša Ahčin. Molimo tudi za blagoslov radijskega misijona, ki se jutri začenja.

MOLITEV K SVETEMU JOŽEFU

Mož molka in vere

luči in svetosti,

pravičnosti in kreposti,

prosi za nas!

 

Ti si poslušal,

malo govoril,

delal in molil,

prosi za nas!

 

Varno te vodil je Božji glas

skoz´ težke preizkušnje v malo vas,

kjer si skrbel za Božjega Sina,

nežno slonel na kolenih Marije

in čakal ukazov,

da rečeš svoj »da«.

 

Prosi za nas,

ko nas tema obda,

ko v navalu dvoma in zla

duša bo luči iskala.

Takrat stegni roko,

hlapec ponižni,

bodi nam angel

sredi noči. Amen.

 

Lanska marčevska kateheza je zaradi epidemije odpadla. V nocojšnji se bomo pobliže srečali s sv. Jožefom. Kaj vas je vodilo k tej odločitvi?

Včeraj smo obhajali praznik sv. Jožefa in začeli Teden družine. Znano vam je, da je papež Frančišek razglasil tudi leto sv. Jožefa, ki se je začelo 8. decembra 2020. - Pa še nekaj me je vodilo k odločitvi, da bo današnja kateheza o sv. Jožefu. - Pij IX. je leta 1870 – ob zori komunizma in delavskega gibanja – razglasil sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve. Torej 150 let je že zavetnik vesoljne Cerkve.

- Ne smem pozabiti voščiti vsem, ki ste godovali ob sv. Jožefu in boste še ob Gospodovem oznanjenju. Hkrati pa z dobrimi željami ob dnevu staršev, ki ga ponekod obhajate, pozdravljam vse starše, tudi stare starše. Moje darilo za vas bo zdravamarija in še kaj.

- In ko sem že pri čestitkah, se z vami veselim novega celjskega škofa dr. Maksimiljana Matjaža. Ob papeževi izbiri sem mu – tudi v vašem imenu – poslal čestitko z obljubo molitve.

- Mislim tudi na vse družine z Downovim sindromom – ob jutrišnjem svetovnem dnevu.

 

Veliko razlogov torej za izbiro nocojšnje teme. O moči molitve k sv. Jožefu pa tudi o pričevanju duhovnika oz. nadškofa Pogačnika.

Res spodbudno. Velja si zapomniti. - Ko nameniš besedo, dobre želje in voščilo drugim, si kaj hitro obogaten na drugačen način. Tako tudi jaz. - V pogovoru z duhovnikom o nocojšnji katehezi mi je zaupal, kako se spomni pridige nadškofa Pogačnika. - Pred mnogimi leti je povedal, da je v samostanu umiral brat. Vsi sobratje so bili ob njem. Drug za drugim so prosili umirajočega, naj prosi sv. Jožefa za nove poklice. Prošnja je bila uslišana. Čez leto so se za duhovniški poklic odločili štirje, vsi po imenu Jože.

 

O, zanimivo. Temu težko rečemo naključje, prej Božja previdnost. Zdaj pa se pomudimo še malo ob letu družine. Navsezadnje je sv. Jožef povezan tudi z družino.

Res pomembno je to področje, saj večina od nas izhaja iz dobrih družin, za kar smo hvaležni. Zato se bodo škofje, vaši dušni pastirji, kateheti, duhovniki, redovniki in redovnice na različne načine trudili, seveda prilagojeno tem časom, približati cilje in namen Leta družine. - - Pred kratkim je papež Frančišek povedal, da je Leto družine, posebno leto za rast v družinski ljubezni – kako velika zahteva!

- Tako so včeraj, na praznik sv. Jožefa, ob 20. uri v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani slovesno odprli Teden družine in hkrati Leto družine.

- Po uvodnih besedah nadškofa msgr. Staneta Zoreta so predstavniki različnih področij družinske pastorale podali kratke predstavitve dela z zakonci, starši, družinami, pari v pripravi na zakon, ločenimi, ostarelimi, mladimi … Želeli so nas informirati, povedati, kdo vse deluje v naši Cerkvi na tem področju, in nas povabiti, kam se verni lahko vključijo. Naj bo to tudi spodbuda k nastanku še novih skupin na župnijski ali škofijski ravni … (SSŠ, marec 2021, str. 53).

- Ker katehet pri katehezi zastavi tudi kakšno vprašanje, naj ga zastavim kar na začetku tudi jaz, to bo bolj za razmislek. Ali ne bi bilo lepo, če bi po vzoru skupine v Bizoviku, ki sem jo omenil v eni od prejšnjih katehez, tudi drugje starejši, bolni, tudi tisti v domovih za ostarele in drugi organizirali nove skupine za mesečna srečanja – lahko tudi bolj poredko, - seveda, ko bodo razmere to spet dopuščale? Vem, da je to že marsikje vpeljano. Razmišljajte tudi drugod, dogovarjajte se z domačimi duhovniki ali njihovimi pomočniki. Vesel bom, če mi boste to povedali po telefonu ali zapisali.

 

Ja, srčno upamo, da bo srečevanje spet kmalu možno in bo tako tudi vaša pobuda lahko zares zaživela. Za leto sv. Jožefa je papež Frančišek izdal apostolsko pismo o sv. Jožefu z naslovom »Z očetovskim srcem (Patris corde)«. O čem govori ta dokument?

Kot piše dr. Rafko Valenčič, urednik zbirke Cerkvenih dokumentov, papež v njem povzema teološke vsebine na temelju Svetega pisma in krščanskega izročila ter pastoralnih oblik češčenja sv. Jožefa. V zapisu omenjeni urednik spomni, da se je verski čut krščanskega ljudstva brez pomislekov napajal ob izvirih svetopisemskega sporočila o sv. Jožefu. - Sveta družina, Jezus – Marija – Jožef, je skupaj prehodila življenjsko pot in izpolnjevala naloge, ki jim jih je zaupal Bog. - Njene podobe in druga znamenja so domovala v krščanskih družinah, ki so se posvetili sveti družini. – Si lahko mislite jaslice brez svete družine?

 

Zanimivo: Jožef Marketz, novi škof na avstrijskem Koroškem, je v Nedelji, cerkvenem listu Krške škofije, zapisal, da vidi sv. Jožefa v omenjenem apostolskem pismu kot enega izmed številnih tihih junakov in junakinj v času pandemije, kot zgled ustvarjalnega poguma in ponižnosti, zvestobe, nežnosti in odgovornosti. Kaj je še zapisal?

Med drugim nas spodbuja, da v sv. Jožefu lahko vsakdo najde človeka, ki ostaja neopažen, moža vsakdanje prisotnosti – obzirne in skrite, - priprošnjika, oporo in spremljevalca v težkih časih. Sv. Jožef nas spominja, da imajo vsi tisti, ki so na videz skriti ali v »drugi vrsti«, neprimerljivo glavno vlogo v zgodovini odrešenja. Vsem gre beseda priznanja in hvaležnosti. /.../ Škof sklene, da se od Marije, Jožefa in Jezusa  lahko učimo kako pomembna je povezanost, da ljubezen premaga strahove, nesporazume in razočaranja. /.../

Tako poudarki iz papeževega pisma nagovarjajo krškega škofa, upam, da so kot balzam tudi za vas. (Nedelja, 21. februarja 2021).

 

In kako apostolsko pismo nagovarja vas, gospod Šlibar?

Meni je všeč, ker je kratko, vsebuje nekaj nad 30 strani. Ob  sedmih naslovih v apostolskem pismu: Ljubljeni oče, Oče nežnosti, Oče, ki dela v senci, sem se ustavil na 10. strani apostolskega pisma z naslovom OČE POSLUŠNOSTI. Ne bom modroval po svoje. Držal se bom zapisanih besed papeža Frančiška in hkrati odgovoril vsem, ki sem vam obljubil spregovoriti o Jožefovih sanjah.

- Kakor Mariji je Bog razkril svoje načrte tudi Jožefu. To je storil skozi sanje, ki jih Sveto pismo – kot vsa starodavna ljudstva – dojema kot eno od sredstev, po katerih nam Bog kaže svojo voljo.

- V kakšni stiski se je znašel Jožef zaradi nerazumljive Marijine nosečnosti?! Noče je »javno osramotiti«, v takih primerih je bilo predvideno celo kamnanje. Odloči se, da jo bo »skrivaj odslovil« (Mt 1,19). In smo pri sanjah. Nikoli ne bo nihče zvedel, kako težko je bilo Jožefu v duši, ko se je odločil, da bo Marijo odslovil. Pobožnost, strahospoštovanje, pravičnost, ponižnost ... so ga nagibale, da Marijino življenje popolnoma prepusti Bogu.

- V prvih sanjah mu angel pomaga razrešiti njegovo težko zagato: »Ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov« (Mt 1,20-21). Njegov odgovor je bil takojšen: »Ko se je Jožef zbudil, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel« (Mt 1,24). - Bog sam se je dotaknil Jožefovega srca in ga pomiril. Razkril mu je skrivnost Marijinega blagoslovljenega stanja in mu razodel, da je on izbran, da na zemlji prevzame vlogo otrokovega očeta. Bodimo pozorni, kako je Jožefu v vseh sanjah sporočeno: Vstani, pojdi!

 

Kaj pa naslednje sanje?

Vse v nadaljevanju sanj je zapisano v Matejevem evangeliju, 2. pogl. V drugih sanjah je angel ukazal Jožefu: »Vstani, vzemi dete in njegovo mater in beži v Egipt! Bodi tam, dokler ti ne povem.« - Jožef je brez omahovanja ubogal, ne da bi se vpraševal o težavah, ki ga bodo pestile na poti: »Vstal je, ponoči vzel dete in njegovo mater ter se umaknil v Egipt. Tam je bil do Herodove smrti« (Mt 2,14-15).

- V Egiptu je Jožef z zaupanjem in potrpežljivostjo čakal na sporočilo, ki mu ga je obljubil angel. Brž ko ga je Božji poslanec v tretjih sanjah obvestil, da so pomrli tisti, ki so skušali umoriti otroka, in mu ukazal, naj vstane, vzame s seboj otroka in njegovo mater in se vrne v Izraelovo deželo (prim. Mt 2,19-20), je ponovno brez oklevanja ubogal: »Vstal je, vzel otroka in njegovo mater in prišel v Izraelovo deželo« (Mt 2,21).

- Toda med potjo nazaj, »ko je slišal, da vlada v Judeji Arhelaj namesto svojega očeta Heroda, se je bal iti tja. Bil pa je v sanjah opomnjen – bilo je že četrtič, ko se je to zgodilo – se je umaknil v galilejsko deželo. Ko je prišel tja, se je naselil v mestu, ki se imenuje Nazaret« (Mt 2,22-23).

 

Na kakšen način je lahko apostolsko pismo in sv. Jožef spodbuda za nas vse?

Morda se kdo spominja radijske kateheze prejšnje sobote (13. 3. 2021), ki jo je imel p. Miran Špelič. Poudaril je, da je bil dolga stoletja sv. Jožef  »pozabljeni« svetnik in nam je postal bližnji v zadnjem stoletju in še malo nazaj.

-  Odgovorim na vaše vprašanje. Sv. Jožef je za vse nas izziv, kako odgovoriti na Božji klic. Jožef je verjel, izročil se je in se zavestno vključil v Božji načrt. Sprejel je, kar je Bog pričakoval od njega. – Od njega se učimo prepričanja, vere, da je Bog večji od nas, našega razuma in naših moči. – V mislih imam pandemijo in vseh, ki ste se srečali s pandemijo covid pri sebi in najbližjih. Mislim tudi na tiste, ki so zaradi bolezni umrli.

- Še nadaljujem s spodbudo za vse nas. Ko molimo rožni venec – pa ne le veselega: »ki si ga Devica od Svetega Duha spočela ...« – je na mestu misel, da vse dogajanje v našem življenju ob posamezni skrivnosti, gledamo skozi Jožefove oči.

- Morda vam bo prišlo prav tudi tole, kar je čisto osebno.- Ko sem pripravljal to katehezo, mi je večkrat med mašo, ki jo darujem v samostanu Marijinih sester na Dobrovi, prihajala misel na sv. Jožefa in  vsebino kateheze. Pa sem se spomnil na besede p. Marka Rupnika, ki je na duhovnih vajah omenil, kako se je mogoče tudi pri maši, pogovarjati s sv. Jožefom, drugimi svetimi in tudi z ljudmi in v mašno daritev prinašati vse, kar nas bremeni in razveseljuje. – Konkretno. Ko boste pri maši, čeprav le po radiu ali televiziji, Jezusovemu darovanju in umiranju, pridružite tudi sebe, z vsem kar ste in vas obdaja. Pa ne mislite, da boste zaradi tega raztreseni pri sveti maši. Nasprotno. Scela boste pri njej.

 

Hvala za te spodbude, gospod Šlibar. Kako pa nas lahko sv. Jožef nagovarja tudi ob drugih pobožnostih?

Ni jih malo. Dosedanja liturgična praznovanja in ljudske pobožnosti, kot so prazniki sv. Jožefa (nedelja Svete družine, 19. marec, 1. maj), litanije sv. Jožefa, maše ob sredah, spomin vsakega 19. v mesecu, molitev ob koncu rožnega venca »K tebi, o sveti Jožef, pribežimo v svojih stiskah«, molitve za srečno smrt in drugih pobožnostih, nas nagovarja sv. Jožef, da zaupno verujemo, upamo in se imamo radi, tako druge in okolje, kjer živimo. – In še moj namig, kot pravi radijski voditelj Blaž: Različne molitve in pobožnosti opravljajmo z  določenim namenom, napr. za družine, za družine v stiskah, za mladino, ki se pripravlja na zakon, za narod, njegove (svetne in duhovne) voditelje, za kristjane po svetu ipd.

V vsakem molitveniku najdemo kakšno molitev k sv. Jožefu. Posebne prošnje so nanj naslovljene ob sredah, zlasti pa ves mesec marec, ki je tradicionalno posvečen njemu.

 

In še ena zanimivost: Objavo pisma o sv. Jožefu spremlja tudi dekret iz Vatikana (Apostolske penitenciarije), ki razglaša posebno Leto svetega Jožefa, ki ga je napovedal papež, in s tem povezano podelitev »daru posebnih odpustkov«. Lahko poveste kaj več o tem, gospod Šlibar?

Posebna pojasnila so dana za dneve, ki so tradicionalno posvečeni spominu Marijinega ženina, kot sta 19. marec in 1. maj, ter za bolne in ostarele »v sedanjih izrednih zdravstvenih razmerah«. – Odpustek pa, kot nam je znano, prejemamo pod znanimi pogoji: opravljena spoved, prejem sv. obhajila, nenavezanost na greh, molitev apostolske vere ter očenaš in zdravamarija, po papeževem namenu.(Vir: Vatican News - slovenska redakcija) 

 

Novost v slovenskem prostoru je pobuda »možje sv. Jožefa«. Komu je namenjena ta skupnost?

Skupnost je namenjena moškim, poročenim in samskim, vernim in tudi manj vernim, ki gojijo duhovnost in pogovor (informacije: p.vili.lovše@gmail.com). Gibanje se širi po osebnih stikih in možnostih osebne udeležbe.

 

Sv. Jožef je tudi varuh in zavetnik krščanskih družin. Ali se to morda danes pozablja?

Kakor je bil sv. Jožef skrben varuh Božjega Sina in njegove matere Marije, tako naj bi bil tudi skrben varuh in zavetnik krščanskih družin, varuh vesoljne Cerkve, nedosegljiv vzor verujočim, zlasti možem in fantom. Tako je bilo nekoč. Ali je še danes? - Vzorniki so postali filmski igralci, športniki, pevci sodobne zabavne glasbe, junaki z malih ekranov ipd. Ali je mogoče temu kljubovati, se vrniti na staro? Ne! – Pa vendar. Začeti je treba, pridobiti somišljenike in sodelavce, sicer v družbenem življenju ni premika. Tako je storil Kristus, ko je klical apostole, tedaj še ribiče in sodelavce tuje, rimske oblasti. Tako so storili začetniki redovnih skupnosti v srednjem veku in pozneje – sv. Frančišek Asiški, sv. Dominik, sv. Ignacij Lojolski, sv. Terezija iz Kalkute ...

 

Veliko vzorov torej, skozi vso zgodovino. Ki nas kličejo k aktivni vlogi. Vsakega od nas. Če prosimo, bomo uslišani. In vas prosim, gospod Šlibar, da delite z nami eno od pričevanj uslišanja prošnje k sv. Jožefu.

Mnogi spremljate ob nedeljah prenos svete maše iz mariborske stolnice. Prvo marčevsko nedeljo me je nagovorila slika sv. Jožefa, ob njej pa napis: Prosimo sv. Jožefa za družino, Cerkev, nerešljive težave, delo, srečno zadnjo uro.

- Navajam primer resničnega uslišanja.

»Verujem, da je sv. Jožef pomočnik in vodnik v našem življenju, če se mu priporočamo. – 'Spomni se, o prečisti ženin Device Marije, moj preljubeznivi varuh sv. Jožef, da se še nikdar ni slišalo, da bi bil kdo prosil tvojega varstva in iskal tvoje pomoči in ne bi bil potolažen. S tem zaupanjem navdana pridem k tebi in se ti priporočam z vso gorečnostjo. Ne zavrzi mojih prošenj, o rednik Zveličarjev, temveč sprejmi jih milostno in usliši me. Amen.' - To je molitev, ki sem se je naučila že v mladosti, z njo sem se zatekla k sv. Jožefu tudi v navedenem primeru. - Prijatelj je iskal stanovanje in ni mogel najti nič primernega ali pa je bilo po nezmogljivi ceni. Obljubila sem mu, da bom to zadevo izročila sv. Jožefu, saj je tudi on preskrbel primerno stanovanje za svojo družino. Molila sem z zaupanjem zgoraj navedeno molitev devet dni. V to akcijo sem vključila tudi nekaj drugih oseb. In glej, božje čudo se je zgodilo. Prijatelj je dobil primerno stanovanje. Hvala Bogu za to milost na priprošnjo sv. Jožefa. Tudi v prihodnje mi bo ostal sv. Jožef zvesti spremljevalec na poti skozi življenje.« (s. Mirta Erzar, Marijina sestra)

 

Kaj je torej tisto, za kar želite, da ostane v naših srcih ob tokratni katehezi? In kaj je nocojšnja domača naloga?

Tega, kar sledi res nisem omenil, pa je zelo življenjsko.

Pred tedni smo imeli preko aplikacije ZOOM duhovno obnovo prijatelji Jezusovega in Marijinega Srca. Poleg g. Toneta Štruklja, ki je razmišljal o Bogu in trpljenju, je spregovoril tudi p. Anton Nadrah, nekdanji stiški opat.

Spomnil nas je na pet dejstev, kako nam je sv. Jožef poleg Marije zgled prizadevanja za svetost.

Povzemam: * Vse življenje je ob Mariji posvetil Jezusu – posvetimo se Jezusu tudi mi. * Kot varuh Svete družine je varuh in zavetnik Cerkve – radi imejmo Cerkev, mislim na občestvo nas na zemlji, poveličanih v nebesih in tistih v vicah! * Ob molitvi in delu, ob Jezusu in Mariji se je sv. Jožef posvetil – tudi naše delo, ki je za koga le ležanje na postelji ali gibanje z vozičkom, nas posvečuje. * Da nekaj in nekoga vzljubiš, ga moraš poznati – naj k temu pripomore tudi radijska kateheza, misijon in toliko drugega! * Sv. Jožef je s preprostim življenjem v izpolnjevanju Božje volje postal svet. – Naša svetost naj bo tudi v izpolnjevanju Božje volje in v preprostem življenju. – To so spodbude p. Nadraha.

Še nadaljujem, tudi tega nisem omenil v katehezi. Namreč, da po ljudskem izročilu sv. Jožef velja za zavetnika srečne smrti. Ni zanesljivih zapisov o tem, kdaj in kako je sv. Jožef zapustil ta svet in se vrnil v Očetovo hišo. A tako, kot je živel v navzočnosti Jezusa in Marije, je verjetno, da je tudi umrl v njuni navzočnosti. To je bila blažena smrt pred obličjem samega Odrešenika in Njegove brezmadežne Matere. Ko je gledal Boga v oči in okušal Njegovo ljubezen, je sv. Jožef lahko umrl mirno, predano in v zaupanju. – Ste že videli kakšno sliko z Jožefovim umiranjem? - Poslanstvo sv. Jožefa pa se ni končalo z njegovo smrtjo. Še naprej ostaja z Jezusom in je varuh Cerkve - vseh, ki se z zaupanjem obračajo nanj. In kakor je pomagal Jezusu v vseh potrebah in zahtevah zemeljskega življenja, tako tudi sedaj očetovsko pomaga v vsem! V njegovem letu se mu le priporočajmo! (prim.:Devetdnevnica k sv. Jožefu, Karmel, Mirna peč, 2021)

Nadaljujem s spodbudami, če hočete z nalogo:

- Priporočajmo se sv. Jožefu tudi v osebnih, družinskih, domovinskih in cerkvenih zadevah. To sem že omenil, pa ponavljam.

- Ker nam v teh časih ni omogočeno druženje, bom rad koga poklical po telefonu ali mu napisal voščilo ob prihajajočih velikonočnih praznikih.

- Spomnim vas na spečega Jožefa na moji mizi. Morda ste že slišali, da papež Frančišek napiše na list papirja kakšno veliko prošnjo in jo položi pred to spečo podobo. - Priložnosti imate na pretek in še znamka ne bo potrebna.

- Ob vsem predlaganem, morda za nalogo, sklenimo, da bomo po vsakem obedu, tudi če jemo sami, dodali še vzklik: Sv. Jožef, prosi za nas! Tisti pa, ki zmorete več, pa morda še očenaš in zdravamarijo. Tudi sam se vam bom pridružil.

- In še nekaj, pa brez obveznosti. Če imate kip ali sliko sv. Jožefa, jo postavite na vidno mesto in pred njo kakšen šopek. V primeru, da nimate podobe sv. Jožefa, me pokličite, brezplačno vam jo pošljem.

 

O, zvrhan koš spodbud in predlogov, kako lahko sv. Jožefa bolj sprejmemo v naše življenje. Mu na široko odpremo vrata naših domov in naših src. Prav lepa hvala, gospo Šlibar. Za konec nocojšnje kateheze pa še molitev s papeževimi besedami in blagoslov.

Pozdravljen, Odrešenikov varuh in ženin Device Marije.

Tebi je Bog zaupal svojega Sina;

vate je zaupala Marija;

s teboj je Kristus postal človek.

Blaženi Jožef, tudi za nas se pokaži očetovski,

vodi nas na poti življenja.

Izprosi nam milost, usmiljenje in pogum

ter nas brani vsakega zla. Amen.

 

Gospod z vami.

In s tvojim duhom.

Na priprošnjo sv. Jožefa naj vas blagoslovi in spremlja skozi postni čas v veliko noč, Vsemogočni Bog Oče in Sin in Sveti Duh.

Amen.

Slavimo Gospoda in upanja polno veliko noč želim vsem! Lahko noč.

 

Tako, toliko spoštovani poslušalci, spoštovane poslušalke, smo vam pripravili v marčevski katehezi za bolnike. Hvala za vašo pozornost in spremljanje. Prav lepa hvala vam, gospod Šlibar, za vse kar ste nam prinesli z nocojšnjo oddajo; odstrli nova dejstva, povezana s sv. Jožefom.

Od vas se poslavljava tudi Matej Kržišnik, ki je poskrbel za tehnično izvedbo oddaje in voditeljica Damijana Medved. Lahko noč.