Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 19. 06. 2021

OTVORITEV RAZSTAVE BOŽJE SLUŽABNICE CVETANE PRIOL V STIČNI, 10. JUNIJA 2021

 

Spoštovani vsi navzoči!

 

Vesel sem, da smem prisostvovati odprtju razstave božje služabnice Cvetane Priol v samostanu cistercijanov v Stični. Razveseljuje me, ker v teh časih preizkušenj vseh vrst Cvetana »potuje« po Sloveniji ob 30. obletnici njene samostojnosti.

Da smemo živeti v tako lepi deželi pod Triglavom, smo hvaležni našim velikim ženam in možem bližnje in daljne preteklosti.

Med drugimi prav Cvetana Priol potrjuje, da so preizkušnje priložnost, da se osvobodimo zanašanja zgolj na svoje lastne moči in priznamo, da sami ne zmoremo vsega. To potrjujejo mnogi bolniki, ki jih srečujem v bolnišnicah in drugod.

Vsem, ki bodo v tem mesecu v Stični in drugod ob tej razstavi občudovali bogato življenje Cvetane Priol, naj nakloni Bog, ki je bil Cvetani tako blizu, obilo domovinske, medsebojne in krščanske ljubezni.

Ob slovesnem odpiranju razstave Cvetane Priol v Stični jo takole nagovorimo: »Ti, ljubljena sestra, si živela svojo življenjsko daritev v molitvi, delu in trpljenju in veš, kako težko je biti zvest Gospodu. Zato se nate, Cvetana, obračamo s prošnjo za pomoč v naših potrebah. Z nami prosi, naj hodimo po Gospodovih stopinjah in te posnemamo, da tako pridemo do popolnega človeka, do svoje doraslosti v Kristusu. Posreduj za nas pri Bogu, ki naj ti podeli čast oltarja!«

To razstavo, vse vas, tiste, ki se bodo ob ogledu razstave navdihovali za še več, pa tudi vse, ki doživljajo trpljenje zaradi starosti, bolezni in drugih stisk, po bolnišnicah, domovih in drugod, naj blagoslovi Vsemogočni Bog, Oče +in Sin +in Sveti Duh.  - S tem je razstava postavljena na ogled.