Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 19. 06. 2021

Sveto Rešnje Telo in kri 2021

 

Po velikonočnem času, ki je dosegel višek v praznovanju binkošti, so v bogoslužju  trije Gospodovi prazniki: za nami je že slovesni praznik Svete Trojice, danes v četrtek (3. junij) je slovesni, zapovedani  praznik Svetega Rešnjega Telesa in Svete Rešnje Krvi ter drugi petek (11. junij) praznik Srca Jezusovega. Vsak od teh bogoslužnih praznikov poudari enega od vidikov, s katerimi zajamemo vso skrivnost krščanske vere: resničnost Troedinega Boga, zakrament svete evharistije, ter božje-človeško središče Kristusove osebe.

 

Jezus je želel in rekel sv. Marjeti Mariji Alacoque, da naj bo praznik Jezusovega Srca v osmini sv. Rešnjega Telesa.

 

Sveta Evharistija je največ, kar nam je Jezus lahko dal. Zagotavlja: »Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta« (Jn 6,51); ter nato povabilo pri zadnji večerji, prvi sv. maši: »Vzemite, jejte, to je moje telo« (Mt 26, 26b). Evharistija nas spominja velike ljubezni do nas.

 

Sveti Peter Julijan Eymard, apostol evharistije pravi, da se ta praznik ne imenuje praznik našega Gospoda, ampak praznik telesa našega Gospoda ... Praznik SRT je sonce praznikov Cerkve. On jih osvetljuje, jih dela žive in vesele.«

 

Sveti arški župnik Janez Vianney, velik častilec evharistije, pove: »Nič ni večjega kot evharistija. Vsa dobra dela ne odtehtajo daritve sv. maše, ker so človeška dela, maša pa Božje delo. Tudi mučeništva ni mogoče primerjati z njo. To je daritev, s katero človek daruje Bogu svoje življenje, maša pa je daritev, s katero Bog daruje  človeku svoje telo in kri. Po posvetitvi je dobri Bog navzoč kakor v nebesih. Če bi človek res doumel to skrivnost, bi umrl od ljubezni. » (prim. Janez Vagner, Glasnik Kraljice miru, maj-junij 2021, str. 6).

 

Sklenem z  zadnjo kitico Pesmi slednice.

Ti, zaklad moči, modrosti,

tu že vir nam vse sladkosti,

sprejmi nas med svoje gosti

tudi v rajski tam blagosti

v družbi svojih blaženih.

Amen.