Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 30. 07. 2021

»Jaz sem s teboj vse dni.«

SEDMA KATEHEZA 2021 (28): »Jaz sem s teboj vse dni.« Da ne bi bili ostareli pozabljeni, je papež Frančišek ustanovil Svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki ga bomo v vsej Cerkvi obhajali vsako leto na četrto nedeljo v juliju, torej v bližini praznika sv. Joahima in Ane, letos 25. julija. Vodilo letošnjega dneva je, kot je zapisano zgoraj: »Jaz sem s teboj vse dni.« Starosti nista neznani nobena človeška stiska in trpljenje. Je pa tudi polna gotovosti in neomajnega upanja, da je Bog človeku vedno blizu, da bodo izpolnjena človekova pričakovanja po sreči in osrečujočem občestvu z Bogom in ljudmi.

17. julij 2021

 

KATERI SO BILI POUDARKI PREJŠNJE, JUNIJSKE KATEHEZE?

Čeprav se nekaterim poslušalcem zdi odveč spominjanje prejšnje kateheze, vas ponovno spomnim prejšnje. V naslovu nam je voditeljica Damijana povedala zahtevno misel in povabilo, da so duhovni poklici žlahtna ruda, ki se izkoplje z žuljavimi rokami naših molitev. Simpatičen je bil bogoslovec Matjaž z osebnim pričevanjem, pa Cvetana Priol, Božja služabnica. – Mimogrede še vprašanje: Si je že kdo ogledal razstavo o njej v samostanu v Stični? Še do konca avgusta si jo lahko ogledate. Slišali smo tudi o možnosti vključitve v Živi rožni venec. Spomnil sem na 30-letnico naše samostojne Slovenije in povabil k molitvi za odgovorne v državi in vse nas državljane. Omenil sem posvečenje sedmih novomašnikov in povabil k molitvi zanje …

V povezavi s prejšnjo katehezo o duhovnih poklicih še tole. Dobil sem elektronsko sporočilo s spodbudo, da naj četrtki pred prvim petkom dobijo večjo »težo« z več molitve za nove duhovne poklice. Tudi sam se spominjam, da smo imeli na ta dan v rojstni moravški župniji uro molitve za poklice. Prepričan sem, da je bil Bog zato tako radodaren s poklici. Priporočam! Spominjajte na to tudi domače duhovnike.

 

NOCOJŠNJI POUDARKI

Kljub počitnicam in dopustom smo danes spet v naši radijski »učilnici« pri naši katehezi. Zakaj, boste vprašali, saj so vendar počitnice. Pa bom takole odgovoril: Kar smo zamudili zaradi epidemije, sedaj nadomeščamo. Pa še to: Vaši telefonski klici in pisni odmevi, da ste radi v »naši šoli«, me nagovarjajo, da smo tudi v počitnicah skupaj. Pa še en razlog omenim: Kaj pa vemo, koliko časa bomo lahko še poslušali kateheze. Odvisno je od uredništva radia, do kdaj nas bodo še prenašali. In ne nazadnje: Za srečanje z dobrim Bogom, Marijo, svetniki, pa tudi z vašimi dragimi možmi, ženami, otroki, sorodniki, dušnimi pastirji … pa je že primerno, da se pripravimo. Pa ne mislite, da vas strašim. Saj sem že večkrat rekel, da smo za nebesa ustvarjeni, pa čeprav moramo veliko za to tudi trpeti. Želim vam poguma! Priznam, da vas občudujem.

Že zadnjič sem omenil temo današnje kateheze. Posvečena bo prav vam, stari starši in starejši (tudi meni). Ustavili se bomo ob papeževem pismu za Svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki ga bomo prvič obhajali čez dober teden, v nedeljo, 25. julija. Dotaknili se bomo tudi Pisma starejšim sv. Janeza Pavla II. (Cerkveni dokumenti 84, 1999). Nagovarjal nas bo še Anselm Grün z zapisom v knjigi Visoka umetnost staranja (2010). Pa tudi vi, ki ste se dobrohotno odzvali na moje povabilo, da kaj zapišete o tej temi. Hvala.

Ne bomo pozabili, da so bile v začetku julija nove maše in smo 5. julija obhajali slovesen praznik slovanskih apostolov sv. Cirila in Metoda, ki sta tudi sozavetnika Evrope. Ob predsedovanju Evropi v tej polovici leta je primerno, da se jima posebej priporočamo. Prav tako sv. Benediktu (11. julij), zavetniku Evrope. Včeraj, 16. julija, je bil praznik Karmelske Matere Božje, v prihodnjih dneh pa bodo praznovali še sv. Marija Magdalena in sv. Krištof ter sv. Ignacij Lojolski (22., 24., 31. julij).

In – kot bomo še slišali – 26. julija obhajamo god sv. Joahima in Ane, staršev Device Marije. Vsem, ki v teh dneh godujemo, iskrena voščila.

 

MOLITEV

Vsemogočni Bog, v tebi živimo, se gibljemo in smo. Zahvaljujemo se ti za stare starše in starejše. Podelil si jim ne samo dolgo življenje, marveč tudi vztrajnost v veri in dobrih delih. Gospod, prosimo te, naj se ob dobrotni podpori svojih bližnjih radujejo trdnega zdravja in nikdar ne postanejo malodušni. S tvojim blagoslovom okrepljeni naj preživijo čas svoje zrele dobe tako, da te z veseljem hvalijo. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen. (Blagoslovi, 168)

 

SVETO PISMO CENI STAROST IN MODROST

Res. To potrjuje med drugim tudi evangelist Luka. Oglejmo si, kako predstavi štiri stare ljudi.

Kdo so? Ustavimo se najprej ob Zahariju in Elizabeti. Zaharija pravi o sebi, da je star mož in tudi njegova žena se približuje starosti. Angel jima obljubi, da bosta dobila otroka in tako bo njuno življenje rodovitno. Vendar pelje pot do plodnosti skozi krizo. Zaharija najprej umolkne, ker ne verjame angelovi obljubi. – Pomembno sporočilo tudi za nas.

Da se lahko v starosti odpre nekaj novega, je pogosto potrebno obdobje molka, da lahko Bog v starem človeku deluje in preobraža njegovo življenje. In star človek se mora v molku učiti verjeti v načrt, ki ga ima Bog z njim. Želim vam plodovitega molka!

 

KAKO BOG DELUJE V NJIMA?

Zaharija in Elizabeta pred vsemi prijatelji in sorodniki izpričata, da jima je Bog izkazal usmiljenje. Zaharija preveva Sveti Duh. To ni samo razlaga za poslanstvo v njegovi starosti, temveč v preroškem govoru opisuje zdravilno in odrešujočo delovanje Boga v njegovem ljudstvu. Za kaj gre?

Ta stari mož nam je podaril čudovito pesem, ki jo je Cerkev sprejela v vsakodnevno jutranjo hvalnico. V tem, kar se je zgodilo njemu in njegovi ženi, vidi delovanje Boga, ki pa ni namenjeno samo njemu, temveč vsemu ljudstvu. Zaharija slavi Boga, »ker se je ozrl na svoje ljudstvo in mu pripravil odrešenje« (Lk 1,68). Starec že pred Jezusovim rojstvom vidi, kaj bo Bog po tem otroku naredil za vse ljudi: »Po prisrčnem usmiljenju našega Boga, zaradi katerega nas bo obiskalo vzhajajoče sonce z višave, da razsvetli vse, ki sedijo v temi in smrtni senci, in naravna naše noge na pot miru« (Lk 1,78-79).

 

IN KAKO SE TA ZGODBA NADALJUJE V DRUGEM PARU?

Zanimivo. Svetopisemski pari! Luka začne zgodbo o Jezusovem otroštvu z Zaharijem in Elizabeto. Konča jo z drugima dvema starima človekoma: s Simeonom in Ano (sv. Ana goduje 26. julija). – V njiju upodobi modrost, ki odlikuje prav stare ljudi. In onadva izpolnita, kar je v Stari zavezi zapisano o modrem starcu: »Pri osivelem je modrost, in dolgo življenje pomeni razsodnost« (Job 12,12). Moški in ženska, oba ostarela, v svoji modrosti prepoznata skrivnost Jezusa Kristusa. Vidita globlje in to svoje videnje izpovesta pred vsem ljudstvom. Tako postaneta prva glasnika veselega oznanila o Jezusu Kristusu.

 

ČESA SE UČIMO OD STARČKA SIMEONA IN PREROKINJE ANE?

O osivelem Simeonu je rečeno, da je bil pravičen in pobožen in da je čakal na rešitev Izraela. In Sveti Duh je nad njim. Odlikuje ga pravičnost.

Pravičen je do sebe in svojega bistva in pravičen tudi do ljudi. Je pobožen, kar pomeni, da jemlje Boga resno in je v vsem svojem bistvu nanj navezan. – Sam rad poudarjam, da biti pobožen pomeni »živeti po Božje, kakor Bog …« In tretjič, čaka na rešitev ali – kot beremo v grščini – na tolažbo, na tolaženje Izraela. Kdor čaka na tolažbo Izraela, se lahko mirno stara. To tolažbo spozna v Jezusu. Ko stari in modri mož vzame v naročje otroka Jezusa, vidi v njem luč, ki bo zasvetila ljudem, in rešitev za ljudstva. In četrtič, nad Simeonom je Sveti Duh. Simeon ni samo moder, preveva ga tudi Sveti, Božji Duh. Po Svetem Duhu je v otroku prepoznal luč, ki jo je Bog poslal na svet, in rešitelja, ki bo osvobodil svoje ljudstvo. – O Svetem Duhu smo že veliko govorili, ne pozabimo ga klicati v naše odločitve in težke situacije.

 

KAJ TO POMENI ZA STARE STARŠE IN STAREJŠE?

Ali je to pomembno tudi za nas? Bržkone je to najpomembnejša naloga starih ljudi: kazati luč, ki sveti med nami. Stari ljudje vidijo globlje. Vidijo bistvo. Vidijo luč, tudi če se zdi zakrita. Simeon ugleda luč v neopaznem malem otroku. In v tem otroku vidi delovanje Boga. – Modri stari ljudje razumejo življenje. Prepoznajo povezave. In zrejo, kar je zdravo in celo sredi drobcev našega življenja.

 

O TEM SO MI ZAPISALI NEKATERI STARI STARŠI

Nekdo, ki še ni star, pa vendar je že stari oče, je zapisal.

Le kaj lahko damo stari starši vnukom več kot to, da jih obsujemo z ljubeznijo, ki pa ne izključuje tudi kakšnega opomina. Z življenjem in besedo jim pokažimo, da resno jemljemo obe Jezusovi zapovedi: da ljubimo Boga, kajti če je On na prvem mestu, bo vse na pravem mestu; in da ljubimo svoje bližnje kakor sami sebe. Če bomo vnuke obdarili s tako ljubeznijo, ne moremo nikoli zgrešiti. Ob tem pa ne pozabimo, da so prvi vzgojitelji otrok starši, pa kakršnikoli že so, stari starši jim pri tem lahko samo stojimo ob strani, če to sprejemajo in želijo. (Ivan Mohar)

 

MAMA SEDMIH OTROK MI JE V POGOVORU POVEDALA. 

Damijana. Pravi, da jo vnuki ubogajo in kličejo »mama«. Nikoli pa jih ne sili, recimo k maši. Ve, da naj gredo s svojimi starši. Seveda jih tudi »pocrklja« s kakšnimi slaščicami. – Ko sem jo vprašal, če ima kakšen nasvet za stare starše, med katerimi je tudi sama, je odgovorila, da naj pomagajo, kolikor zmorejo. Pomembno pa je, da stari starši molijo za vnuke in tudi svoje otroke. Omenila je, kako je potrebno, da uredijo glede prihodnosti, kar se tiče oporoke. Če pa je le mogoče, naj stari ljudje ostanejo do konca življenja doma … (Neža Rovtar, mati karmeličanke, Topolje, Selca nad Škofjo Loko)

 

VRNIMO SE PONOVNO V SVETOPISEMSKO POROČILO. VIDELI BOMO, KDO STOJI OB STRANI SIMEONU …

Kdo drug kot Ana. Vdova je in 84 let ima. To število ima za Luka simbolni pomen. Bodimo pozorni. Najprej na številko štiri. Ana je ženska, ki združuje v sebi štiri elemente, ki stoji trdno na tleh, ki vse zemeljsko jemlje resno. A sredi zemeljskega je odprta za Boga. In zdaj še na številko osem. Osem je število presežnosti. Ana združuje v sebi nebo in zemljo. Že na zemlji zre nebo. Sedem let je bila poročena. Sedem je število preobrazbe. Ljubezen do moža je samo preobrazila v ljubezen do Boga. To pokaže, ko se vseskozi zadržuje v svetišču in noč in dan služi Bogu s postom in molitvijo. Izpolnjuje idealno podobo vdove, kot jo 1. pismo Timoteju zariše za krščansko skupnost: »Takšna, ki je res vdova in je zapuščena, je svoje upanje naslonila na Boga in noč in dan vztraja v prošnjah in molitvah« (1 Tim 5,5).

Vdova Ana nagovarja tudi druge vdove, tudi vas, ki spremljate katehezo in so vaši dobri možje že umrli. Tudi ve ste povabljene, da ne molite samo zase, temveč za druge, za družino, župnijo, vso Cerkev – zlasti za vse tiste, ki komajda najdejo čas za molitev. Ana se je v svojem srcu vsa odprla Bogu. Ta naravnanost ji omogoča, da najde prave besede, ki razkrijejo skrivnost otroka. Ana je prerokinja. S svojim življenjem kaže nekaj Božjega, kar se lahko razodene le po njej. In govori ljudem, ki čakajo odrešitve. Ljudem kaže, kako se lahko osvobodijo notranjih prisil in odvisnosti in kako njihovo življenje lahko uspe.

 

PO OMENJENIH ŠTIRIH STAREJŠIH SVETOPISEMSKIH OSEBAH LAHKO NAREDIMO SKLEP

Oba para modrih starcev spoznata skrivnost Jezusa in v njej delovanje Boga. Vsi štirje se s hvaležnostjo ozirajo na svoje življenje. To potrjuje starček Simeon, ki nam podarja čudovito pesem, s katero Cerkev končuje večerno molitev: »Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle tvojo rešitev, ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev; luč v razodetje poganom in slavo Izraela, tvojega ljudstva« (Lk 2,29-32).

Omenjene svetopisemske osebe so blagoslov za druge, za ljudi, za nas. Ne kažejo le poti do odrešitve in luči. So tudi vzor in kažejo, kako življenje uspe. Ko Simeon blagoslavlja starše in otroka, nam sporoča, da je smisel staranja postati blagoslov za druge. – Ne pozabite, bodite ponosni na to poslanstva, čeprav ste priklenjeni na posteljo, voziček ...

 

KAKO NAJ POSTANEMO BLAGOSLOV ZA DRUGE TUDI MI, VI VSI, KI ŠE SPREMLJATE RADIJSKO KATEHEZO ALI POSLUŠATE NJEN POSNETEK?

Od mnogih poslušalcev slišim, da kar čakate, kdaj bo kateheza in kaj bom povedal. Tako mi je pred kratkim pripovedovala mama številne družine, ki je brez noge in mora ležati v postelji. Vesela je bila, ko sem ji povedal, da bo ta kateheza s poudarkom na starejše, na stare očete in mame. – Rekla je, da jo kličejo babi ali pa kar mama in tudi stara mama. Poudarila pa je, da ni važno ime, bolj je pomembno, da so otroci in vnuki iskreni do nje. Iz izkušnje je povedala, da je še premalo sodelovanja z mladimi. – Dragi mlajši in vsi, ki spremljate starejše, slišite stare starše in starejše. Včasih je že to dovolj, ne da bi kaj posebnega storili.

Zaupala mi je tudi tole. Ko je v teh dneh velika vročina, si ni mogla pomagati, bilo je zelo vroče v sobi. Nadvse se je razveselila obiska, da se je vsaj malo prezračilo in je ob pogovoru pozabila na vročino … Poudarila je, da je potrebna vzgoja za to, da mladi čutijo potrebo po pomoči. Za pogovor si morajo mladi vzeti čas. Ni pomembno vedno, da so dolgo časa s starejšim, pomembno je že, da jim zaželijo dober dan ali vprašajo, kako jim gre. Od tega se da živeti ves dan. – To sem ponovil, ker je tako pomembno.

 

STAREJŠI NAS TUDI SPODBUJAJO

Omenjena mama je spodbudila svoje vrstnike, starejše, da postanejo apostoli, duhovniki med svojimi, da ob primerni priložnosti spregovorijo o pomenu posameznih praznikov. In kaj priporoča duhovnikom? Voditeljica Damijana, prosim preberite.

Damijana. Duhovnikom pa priporoča, da več zapišejo o starejših v župnijskih oznanilih in na spletu. Nadvse pa je hvaležna duhovnikom ali sodelavcem za obiske na prve petke. Ne le, da prinesejo sveto obhajilo, starejši in bolniki se radi tudi pogovorijo z duhovnikom.

Opozorila je tudi na patronažno osebje, ki jih včasih prizadenejo z neprimernimi besedami, kot npr.: »Saj boš do konca življenja na postelji …« Spomnila je na to, za kaj vse lahko moli in trpi: za duhovne poklice, župnijo, družine svojih otrok, Cerkev, mir v svetu … Pomembno je tudi moliti skupaj, vsaj takrat, ko kdo pride na obisk; in nadaljevati z različnimi pobožnostmi iz mlajših let, kot je pobožnost do Srca Jezusovega in Marijinega …

 

STAREJŠI NISO VSI ENAKI

Z vami priznam, da ni lahko biti moder in takšen, da v starosti postanemo blagoslov za ljudi okrog nas. Žal vsi vemo in izkušamo, da ne obstajajo samo modri stari ljudje, ampak tudi nezadovoljni, zagrenjeni ljudje, ki vidijo edini smisel svojega obstoja v tem, da bremenijo druge.

Kako se starati, da postanemo modri in najdemo pot miru, da postanemo blagoslov za vse? »Moder« je po latinsko »sapiens«. Beseda izhaja iz »sapere«, kar pomeni »okušati«. Moder je potemtakem človek, ki rad okuša sebe, zato tistim, ki ga srečajo, ostane dober okus. Zadovoljen s svojim življenjem in skladen s samim seboj. Zato prihaja od njega »okus« po miru in svobodi, spokojnosti in vedrini. Ob tem se spomnimo papeževih besed, da mora duhovnik dišati po ovcah. Na neki način velja to za vse. (A. Grün, Umetnost staranja, 13-22)

 

PO TEM, ŽE OBSEŽNEM DELU KATEHEZE, SE ZAZRIMO ŠE V PAPEŽEVO PISMO ZA OMENJENI SVETOVNI DAN STARIH STARŠEV IN STAREJŠIH. CELOTNEGA BOSTE SLIŠALI ZAGOTOVO ŠE NA RADIU OGNJIŠČE.

Prvo papeževo pismo starim staršem in starejšim, ki jih večkrat imenuje dedki in babice, nosi naslov, ki ste ga slišali že na začetku: »Jaz sem s teboj vse dni« (prim. Mt 28,20). Papeževe besede so kot balzam na vse prej omenjeno. So obljuba, ki jo je Gospod dal učencem, preden se je dvignil v nebo, in ki jo danes ponavlja tudi tebi, draga stara mama in stari ata, draga babica in dedek, ki poslušata to katehezo. Dobesedno papež z Jezusom zatrjuje: »Jaz sem s teboj vse dni.« In nadaljuje: »Te besede, ki ti jih kot rimski škof in kot prileten želim nameniti ob tem prvem Svetovnem dnevu starih staršev in ostarelih: celotna Cerkev ti je blizu – povejmo bolje, nam je blizu, skrbi zate, te ima rada in te noče pustiti samega!«

 

PAPEŽ ČUTI S PREIZKUŠANIMI V ČASU PANDEMIJE

Naj nas papeževe besede spodbudijo.

Damijana, prosim preberite nekaj vrstic papeževega pisma.

Damijana. Pandemija je bila nepričakovana in besna nevihta, trda preizkušnja, ki je prizadela življenje vseh, ki pa je nam, ostarelim, namenila posebno, tršo obravnavo. Ugotavlja, da so mnogi med nami zboleli in veliko jih je odšlo, ali pa so videli, kako je ugasnilo življenje njihovih zakoncev, njihovih dragih; preveč jih je bilo predolgo prisiljenih v samoto, osamljenih.

A tudi takrat, ko se vse zdi temno, kot v teh mesecih pandemije, Gospod že naprej pošilja angele, da tolažijo našo osamljenost in nam ponavljajo: »Jaz sem s teboj vse dni.« To govori tebi, to govori meni, to govori vsem. »To je smisel tega dneva,« pravi papež, »za katerega sem želel, da bi se prvič obhajal ravno letos, po dolgi osami in še vedno počasnem okrevanju družbenega življenja: da bi vsak dedek in vsaka babica, vsak starejši človek – posebno tisti med nami, ki so bolj sami – dobil obisk angela

 

KDO SO ZA NAS ANGELI?

Kako sem bil včasih počaščen, ko mi je kdo od bolnikov rekel, da sem kot angel. Spominjam se, kar večkrat povem, da me je nekoč poklicala žena, naj obiščem njenega moža v bolnišnici. Poudarila je, da bo težko sprejel duhovnika in naj ne povem, da sem duhovnik. »Naj potem pridem kot angel?« sem jo vprašal. Njen odgovor je bil pritrdilen. Kako naj pridem kot angel, ko pa sem le ubog duhovnik?

Papež v nadaljevanju zapiše, da imajo angeli včasih obraze naših vnukov, drugič naših domačih, naših starih prijateljev ali tistih, ki smo jih spoznali prav v tem težkem času. V tem obdobju smo se naučili razumeti, kako pomembni so za vsakega izmed nas objemi in obiski, ki so žal še vedno omejeni!

 

KONKRETEN PRIMER

Pripoveduje stara mama, ki pa še ni tako stara, saj ima šele eno vnukinjo. Zaveda se, da otrok pripada staršem, ki so zanjo odgovorni. Vesela je vezi ljubezni in topline z mlado družino. Vnukinjo večkrat pelje v vrtec in jo gre iskat. S tem pomaga staršem, če imajo popoldansko službo. Včasih tudi zato, da si starša lahko vzameta čas zase. Spominja se, da še ni tako daleč, ko sta jima pri vzgoji otrok prav tako pomagala starša, za kar je izredno hvaležna. Poudari, da ne gre za to, da vnukinjo razvajajo. So pa starši velikokrat prezaposleni. Tudi na ta način se krepijo lepi medsebojni odnosi in povezanost. Prizna, kako so pomembni prazniki in različne obletnice. Kako lepo je, ko se mlajša družina zbere v krogu starih staršev. Ti želijo vnukom dati občutek varnosti in ljubljenosti. Predvsem pa moliti za njihove družine, da bo varna njihova pot skozi življenje in ne bodo pozabili vrednot, ki so jih »vlivali« vanje. (Polona Makovec)

 

PAPEŽ V PISMU OMENI ZGLED

Res. Zanj smo že slišali. Papež omeni blaženega Karla de Foucaulda. Živel je kot puščavnik v Alžiriji in je v tem obrobnem okolju izražal »željo, da bi bil brat vsakemu človeškemu bitju« (okrožnica Vsi smo bratje, 287). Njegovo življenje nam kaže, kako je mogoče tudi v samoti svoje puščave prositi za uboge vsega sveta in v resnici postati univerzalni brat in univerzalna sestra.

 

POUDARKI KATEHEZE

Nocojšnje druženje na katehezi za bolnike je bilo namenjeno razmisleku o starih starših in starejših. Na začetku smo se spomnili prejšnje kateheze o duhovnih poklicih. Za tem smo se ustavili ob štirih svetopisemskih starejših osebah: Zahariju, Elizabeti, starčku Simeonu in prerokinji Ani. Sledile so besede pričevanja konkretnih, naših starih staršev. Ugibali smo, kako postati blagoslov in luč za druge. Poudarili smo pomembnost molka, pravičnosti, pobožnosti … Ustavili smo se ob papeževem pismu za prvi svetovni dan starih staršev in starejših z naslovom: »Jaz sem s teboj vse dni« (Mt 28,20). Prepoznavali smo, kako papež čuti z ljudmi in še posebej s starejšimi … Pa tudi to, kdo so za nas angeli …

Za domačo nalogo se potrudite, da se za kdaj ustavite ob starih starših, jim telefonirate in pišete. Vi, stari starši in starejši, ki vam to ni več dano, pa mladim v tem mesecu namenite kakšno molitev.

 

MOJE DARILO VSEM MAMAM IN VSEM VAM POSLUŠALCEM

Čokolada bi se stopila, če bi jo hranil za konec kateheze.Pa vam podarjam tole pripoved. - Pred davnimi časi je neki kralj sklenil, da bo poiskal največjo osebnost med svojimi podložniki. Tako so predlagali zelo bogatega moža, drugega so hvalili zaradi njegovih sposobnosti zdravljenja, tretjega zaradi njegove modrosti in poznavanja zakonov. Pa spet nekoga zaradi njegovih gospodarskih sposobnosti. Še mnogo drugih uspešnih ljudi so privedli h kralju. Jasno je bilo, da bo izredno težko izbrati največjo osebnost.

Končno je pred kralja stopila še sivolasa žena. Njene oči so izžarevale znanje, razumevanje in ljubezen. »Kdo je to?« je vprašal kralj. »Kaj je storila velikega?« Kraljev svetovalec mu je odgovoril: »To je mati. Če ne bi bilo nje, bi ne bilo ne zdravilcev ne modrecev ne poznavalcev zakonov in ne gospodarstvenikov. Ona je bila njihova prva učiteljica in vzgojiteljica!« Množica je zaploskala. Kralj pa je stopil s prestola in se ji je poklonil. (Božo Rustja, Zgodbe za pogum, 159)

 

PROSIM VODITELJICO DAMIJANO, DA SKLENE KATEHEZO S PAPEŽEVIMI BESEDAMI MOLITVE IN JO SKLENEM Z BLAGOSLOVOM

Damijana. Zahvaljujem se ti, Gospod,
za tolažbo Tvoje navzočnosti.
Tudi v osamljenosti
si moje upanje, moje zaupanje.
Vse od mladosti si ti moja skala in moja trdnjava.

 

Gospod z vami. In s tvojim duhom.

Gospod, vsemogočni Bog, našim bratom in sestram, ki spremljajo katehezo  doma in po svetu,  si podelil visoko starost. Dobrotno izlij nanje svoj blagoslov. Naj čutijo, da si pri njih in jim pomagaš. Ko se ozirajo v preteklost, naj bodo polni hvaležnosti; ko zrejo v prihodnost, naj zaupno vztrajajo v svetem upanju. Po Kristusu našem Gospodu.

Amen.

Blagoslov vsemogočnega Boga Očeta in Sina + in Svetega Duha naj pride na vas in na vas vedno ostane.

Amen.

Slavimo Gospoda.

Bogu hvala.