Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 27. 10. 2021

O angelih

KATEHEZE RADIO OGNJIŠČE 2021

DEVETA KATEHEZA 2021 (30): O angelih. Kdo so in zakaj so pomembni? Kaj sploh vemo o angelih, duhovnih bitjih, ki spremljajo zgodovino odrešenja vse od stvarjenja sveta? - Priznati moramo, da je včasih veliko zmede in ob tem nevarnosti, da bi kot vero Cerkve o angelih predstavili nekaj, kar v to vero ne sodi, ali nasprotno, da spustimo kakšen pomemben vidik božjega razodetja. - O tem in še o čem, bo pogovor v nocojšnji katehezi, ki bo na veselje mnogih, v živo.

18. september 2021

 

.........................................................................................................................................................

Lep dober večer, spoštovani poslušalci, drage poslušalke. Dobrodošli ob spremljanju kateheze za bolnike.

Tudi tokrat je z nami msgr. Miro Šlibar, voditelj za pastoralo zdravja pri SŠK in lurški kaplan. Dober večer, gospod Šlibar.

 

Prijeten "angelski" večer.

 

Nocoj kateheza poteka v živo, zato že takoj na začetku vabim poslušalce in poslušalke k sodelovanju. Nocoj bova z gospodom Šlibarjem govorila o angelih. Če imate torej kakšno vprašanje ali misel, ki bi jo radi delili, vas vabim, da pokličete na številko 01/512-10-00.

 

Najprej pa obudimo spomin na prejšnjo katehezo. Gospod Šlibar, za katero misel želite, da iz prejšnje kateheze še posebej odmeva?

Dobrodošli vsi, ki ste zbrani »v učilnici« pri radijskih sprejemnikih v vaših domovih, na poti v avtu ali morda v kakšnem počitniškem okolju. Upam, da ste se dobro namestili. Ker smo dovolj oddaljeni, maske niso potrebne. Že takoj na začetku pa vas vseeno spomnim, da naredimo vse, ne le ta večer, da ostanemo zdravi, v molitvi pa se radi spominjajmo vseh obolelih in vseh, ki so jim blizu, ter tistih, ki odločajo o varovanju zdravja v zdravstvi. sociali in politiki.

Dolgujem kratek odmev prejšnje kateheze. Ustavili smo se ob Vnebovzeti, ki je »markacija« za naša nebesa in »jutranja zarja na poti našega zemeljskega romanja« (nadškof Cvikl), pa tudi ob nekaterih svetnikih, ki so naši sopotniki in pomočniki na poti v nebesa. Dragocena so bila tudi osebna pričevanja. - Nocoj pa se veselim vašega sodelovanja, drage poslušalke in poslušalci.

 

Za nocoj pa ste izbrali tako zanimivo temo. Angeli. Zakaj ste se odločili, da tokrat spregovorimo o angelih?

Tema je primerna kot nadaljevanje prejšnje, pa tudi zato, ker je bila prva nedelja v septembru angelska, konec septembra (29. septembra) praznujejo sveti nadangeli, le nekaj dni za tem pa angeli varuhi (2. oktobra).

Ali bo tema zanimiva ali ne, je odvisno tudi od vsakega posameznika. Takoj na začetku želim povedati, kot mi je pred kratkim nekdo rekel, da o angelih ne vemo veliko. - V pomoč nam bodo citati iz Kompendija Katekizma katoliške Cerkve, Katekizma katoliške Cerkve in Direktorija za ljudske pobožnosti in bogoslužje. Pa tudi revija Božje okolje (št. 4/2020) ter knjiga Anselma Grüna Ti si moj angel. Priporočam tudi knjigo sv. Janeza Pavla II. z naslovom Angeli. V njej boste v šestih katehezah našli izčrpen povzetek cerkvenega nauka o angelih. - V pomoč pri pripravi današnje kateheze mi je bil tudi p. Janez Šamperl, minorit, ki je napisal tri tovrstne knjige: Angeli na poti življenja, Čisto vsakdanji angeli in Angeli zate. Ne pozabimo tudi pesnika Toneta Pavčka, ki je zapisal veliko lepega o angelih. - Torej veliko literature imamo o angelih.

 

Zdaj pa je čas za molitev.

Zazrti v današnje jubilejno 40. srečanje mladih v Stični z geslom, ki se navezuje tudi na angele: UTRDI MOJE KORAKE, molimo, kot so mnogi danes molili v Stični:

Z mano bodi, o Gospod. V hrupu sveta, v tihoti srca, v tišini noči; ko padec boli, ko veselje spet vzplamti, bodi z menoj. Vodi me k sebi. Vdihni Duha, utrdi moj korak. Samo enega, naslednjega. Ne prosim za več. Amen.

 

In zdaj vas prosim gospod Šlibar, da z nami delite, kakšen je vaš odnos do angelov.

Vesel sem, da boste o angelih in vašem odnosu do njih med katehezo lahko spregovorili tudi vi, ki ste zbrani na toplem pri radijskih sprejemnikih in imate v bližini telefon. - Ker ste me povabili, voditeljica Damijana, bom res, čisto osebno povedal, kako sem povezan z angeli.

Veliko srečo imam, da imam v stanovanju ob samostanu Marijinih sester na Dobrovi več različnih angelov. Vse to po zaslugi pokojnega duhovnika Jožeta Mrvarja (+ 4. 1. 2016), velikega zbiratelja angelov.- Enega sem prinesel tudi  v studio.               

Nadaljujem. Spominjam se tistih dni, ko sem angele po smrti omenjenega duhovnika, vozil na podstrešje hiše, kjer bivam. Rad sem se pošalil, da jih je celo podstrešje polno in še dobro, da jim streha preprečuje, da bi »odfrčali«. – Verjeli ali ne, pa so zares »odleteli«. Skoraj vsi, čeprav jih je navdušen dušni pastir imel nad tisoč. Da se razumemo. Vse sem razdelil. Tako so postali hišni prijatelji tolikih, ne le doma, tudi v tujini. – Je morda kakšen prišel tudi do vas? Težko bi vam obljubil, da vam kakšnega podarim, ker jih preprosto nimam več. -

Oporekali mi boste, češ, to pa  res ni najbolj pomembno za nocojšnjo katehezo. Spominjate se, da vas pogosto povabim, da si pripovedujemo, kar doživimo, tudi tisto, kar nas boli. Kar priznajte, da vam je potem lažje. Tako tudi sam pripovedujem, nocoj o angelih v mojem življenju. - Dovolite, da nadaljujem. Molitev sveti angel je bila prva, ki sem jo znal in vzljubil. Še sedaj jo rad večkrat čez dan ponavljam, pa ne le takrat, ko grem na Kredarico ali pred pomembnimi dogodki in odločitvami.

Najbrž sem vam že povedal, da v to preprosto molitev vključujem tudi druge, tudi vas. Kako, boste vprašali. Ko rečem: sveti angel, varuh moj, dodam: ne le moj, tudi angel družin mojih bratov, sorodnikov, vseh, ki jih v življenju srečujem, posebno bolnih in teh, ki so »kakor« angeli ob njih v osebah zdravnikov, sester in vseh spremljevalcev ter tudi vseh odgovornih v sociali in politiki. Tako nadaljujem. Taka molitev se lahko podaljša v več minut in ni raztresena, ampak zbrana, kot rad ponavljam. Saj na ta način v varstvo angelov varuhov izročim številne ljudi. - Ker je danes kateheza v živo, vas vse prosim, da v smislu izrečenih besed, skupaj zmolimo Sveti angel ...

 

Gospod Šlibar, hvala za tole pričevanje.

Predno se kdo opogumi in pokliče, čeprav ne vidim, sem prepričan, da imate tudi vi vsaj enega angela v vaši bližini. Le poglejte malo naokrog. Morda imate na steni tistega, ki ob brvi spremlja otroka … Vem, da se angelu radi priporočate in se boste tudi v bodoče, še posebej takrat, ko pride starost in bolezen. – Pa še na nekaj vas spomnim. Ne mislimo, da bi se angelu varuhu moral priporočati le otrok. Tudi za to sem z vami nocoj ob tej tematiki. Upam, da boste v nocojšnji katehezi dobili kakšno novo spodbudo in tudi jaz, da bomo o tem znali pričevati, govoriti, predvsem živeti, kakor nas je prav včeraj (17. 9. 2021), nagovoril papež Frančišek. - Predlagam, da se ta trenutek le ustavite, vsaj v mislih, ob kakšni podobi angela, ki vas je najbolj nagovoril in se spomnite, kolikokrat vas je že obvaroval, kakor tudi mene. – Vem, da že nestrpno čakate, da »dvignete roko« in nam vsem poveste. Voditeljica Damijana vam bo dala priložnost. Prosim, še malo potrpite.

 

Zdaj pa vas prosim, da delite z nami misli,  kako Cerkev gleda na angele.

Direktorij za ljudske pobožnosti in bogoslužje v točki 213 pravi: »Z jasno in preudarno katehetsko govorico nas Cerkev uči, da je obstoj duhovnih, netelesnih bitij, ki jih Sveto pismo navadno imenuje angeli, verska resnica. Pričevanje Svetega pisma je tako jasno kakor enodušnost izročil.«

Direktorij v nadaljevanju to misel še podkrepi: »Po nauku Svetega pisma so angeli Gospodovi poslanci, ki ‘v silni moči izvršujejo njegova povelja, poslušni njegovi besedi’ (Ps 13,12) in so postavljeni v službo njegovega odrešilnega načrta, ‘poslani, da strežejo tistim, ki bodo dobili zveličanje kot dediščino’« (Heb 1,14).

 

Kje v Svetem pismu so še omenjeni angeli?

Angeli zapirajo vrata raja. »Izgnal je človeka in postavil vzhodno od edenskega vrata kerube in meč, iz katerega je švigal ogenj, da bi stražili pot do drevesa življenja« (1 Mz 3,24). Rešujejo Hagaro in njenega sina Izmaela. »Bog je slišal dečkov glas in Božji angel je iz nebes poklical Hagaro …« (1 Mz 21,17). Še bolj je znan primer, ko angel zadrži roko Abrahamu, ki hoče žrtvovati sina Izaka. »Tedaj mu je zaklical Gospodov angel iz nebes in rekel: ‘Abraham, Abraham!’ Rekel je: ‘Tukaj sem.’« Angeli oznanjajo čudežna rojstva. »Gospodov angel se je prikazal ženi in ji rekel: ‘Glej, nerodovitna si in nisi rodila. Toda spočela boš in rodila sina Samsona …’« (Sod 13,3-7). Angeli nenehno hvalijo Gospoda (prim. Iz 6,1-4), prinašajo pred Boga molitve svetih (prim. Raz 8,3-4). Poznamo angela, ki je posredoval za preroka Elija, ubežnika in izčrpanega. »Glej, dotaknil se ga je angel in mu rekel: ‘Vstani in jej’« (1 Kr 19,4-8).

 

Ja, zelo pogosto jih srečamo v Svetem pismu. To so bili primeri iz Stare zaveze, a tudi v Novi zavezi jih je veliko. Kje?

Vemo, da ni malo primerov iz Jezusovega življenja, v katerih angeli izvršujejo posebne naloge: angel oznani Mariji, da bo spočela in rodila Sina Najvišjega (prim. Lk 1,26-38), prav tako angel razodene Jožefu nadnaravni značaj materinstva Device (prim. Mt 1,18-25). Angeli oznanijo pastirjem v Betlehemu veselo novice, da je rojen Odrešenik (prim. Lk 2,8-14). »Gospodov angel« varuje življenje Deteta Jezusa, ki ga ogroža Herod (prim. Mt 2,13-20). Angeli strežejo Jezusu v puščavi (prim. Mt 4,11) in ga krepčajo v smrtnem boju (prim. Lk 22,23), oznanijo ženam, ki so prišle h Kristusovemu grobu, da je vstal (prim. Mt 16,1-8), ter so navzoči ob vnebohodu, da bi učencem pojasnili in oznanili: »Ta Jezus, ki je bil od vas vzet v nebo, bo tako prišel, kakor ste ga videli iti v nebo« (Apd 1,11). Verniki ne smemo prezreti Jezusovega opomina, naj ne zaničujemo nobenega izmed malih, ki vanj verujejo, zakaj »njihovi angeli v nebesih vedno gledajo obličje Očeta« (Mt 18,10), ter tolažilnih besed, ki govorijo, da je veselje med Božjimi angeli »nad vsakim grešnikom, ki se spokori” (Lk 15,10). Verujemo tudi, »da pride Sin človekov v svoji slavi in vsi angeli z njim« (Mt 25,31), ko bo sodil žive in mrtve in dovršil zgodovino.

 

Kako pa se Cerkev spominja vloge angelov v cerkvenem letu in v molitvah?

Predno odgovorim vas vprašam, ste bili kdaj pozorni na angele v vaši domači cerkvi? Ste jih kdaj prešteli? Izredno veliko jih je v Polhovem Gradcu v cerkvi Marijinega rojstva. Razumljivo, da varujejo Marijo, kar 68 jih je. Povabim vas, da kdaj obiščete to cerkev, ni daleč od Dobrove. Če boste želeli, bomo šli tja skupaj. V več cerkvah sta zlasti opazna dva, ki sta ob tabernaklju in molita Gospoda v oltarnem zakramentu. V duhu se jima pridružimo in molimo kot sv. Frančišek: "Molimo te Gospod Jezus Kristus, tukaj ...." ali drugače. Priporočam, da boste v cerkvi, sploh, ko bodo bolj normalne razmere, še bolj pozorni na angele upodobljene v kipih ali sliki. Če pa vam ni dano, da ste v cerkvi pri maši, se jih spomnite doma ali si med prenosom sv. maše doma postavite kakšno podobo angela.

– Zdaj pa odgovorim na zastavljeno vprašanje, kako se Cerkev spominja vloge angelov v cerkvenem letu? - V teku cerkvenega leta se Cerkev spominja vloge angelov v zgodovini odrešenja in slavi njihov spomin v nekaterih posebnih dneh, tako 29. septembra god nadangelov Mihaela, Gabrijela in Rafaela, 2. oktobra pa angelov varuhov, če ponovim. Njim je posvečena posebna sveta maša, pri kateri v hvalospevu izpovedujemo, da »v angelih odseva Božja slava«. Hvalospev. O njem smo več slišali v prejšnji katehezi ob Marijinem Vnebovzetu. - Ob praznovanju Božjih skrivnosti se verno ljudstvo pridružuje angelom in proslavlja slavo trikrat svetega Boga (prim. Iz 6,3) ter prosi za njihovo pomoč, da evharistične darove »tvoj sveti angel prinese na nebeški oltar pred tvoje Božje veličastvo«. V njihovi navzočnosti obhaja molitveno bogoslužje (prim. Ps 137,1). Službi angelov zaupa molitve vernikov (prim. Raz 5,8; 8,3) in bolečino spokornikov, obrambo nedolžnih proti napadom hudobnega duha. Prosi Boga, naj ob koncu dneva pošlje svoje angele, ki bodo molivce varovali v miru. Prosi, naj nebeški duhovi pridejo na pomoč umirajočim, pri pogrebnem obredu pa vdano prosi, naj angeli spremljajo dušo umrlega v nebesa in varujejo njegov grob. - Bodite pozorni na cerkvene pesmi, pa tudi druge, ki pogosto opevajo angele ... In če se sprehodite po pokopališču, skoraj ni groba, ki ne bi imel vsaj enega angela.

Kako pa se vi obračate na svojega angela? Ga pogosto spregledate, pozabljate nanj? Ste mu hvaležni za navdihe, za pomoč in podporo? Ste zadovoljni, ker imate v angelih tako dobro družbo, da niste nikoli povsem sami? - To nam lahko ta večer zaupate, pa tudi kaj vprašate.

 

Tako, to je bilo nekaj pogled na angele varuhe, zdaj pa vprašanje za vas, gospod Šlibar komu in kdaj je dan angel varuh? Drži, da ima vsak svojega?

IN KDAJ DOBIMO ANGELA VARUHA?

Br. Miran Špelič v že omenjenem Božje okolju odgovarja, da bi izraz »angel varuh« zaman iskali v Svetem pismu. Postopoma se je v dobi cerkvenih očetov izoblikoval nauk, da ima vsak človek angela varuha, ki ga spremlja, mu navdihuje dobre misli in je njegov zagovornik pri Bogu. Zanimivo je sledeče. Dobi ga ob spočetju in je njegov spremljevalec za vso večnost. Tudi to je zanimivo. Čeprav so nekateri cerkveni očetje razmišljali, da imajo angela varuha samo kristjani, nekateri, da ga imajo le manj popolni, ker za popolnejše skrbi sam Jezus, in podobno, je bil slednjič sprejet nauk, da ga ima vsak človek.

Ni nemogoče, da bi si v zahtevnih trenutkih moj angel varuh priskrbel pomoč pri drugih, ali pa sam skočil na pomoč drugemu angelu. - Pater Pij je znan po tem, da je bil zelo domač s svojim angelom varuhom. Skupaj z njim je molil in ga pogosto pošiljal na pomoč svojim spovedancem v stiski. Včasih ga je celo oštel, češ da ga je pustil tako dolgo v rokah hudobnega duha, a to ni sprožilo zamere.

Nekateri cerkveni očetje so razmišljali, da bo angel varuh ob sodbi »zaslišan« skupaj z nami, če je dobro opravljal svojo nalogo.

 

Kakšne pa so stranpoti razumevanja angelov v naši veri? Tudi o tem je modro spregovoriti. Kakšno je vaše mnenje, gospod Šlibar? Česa se moramo varovati?

Ljudska pobožnost v čast svetim angelom, ki je zakonita in zveličavna, je lahko razlog tudi za stranpoti. Kdaj? V primeru, ki se včasih dogaja, da se vtihotapi v zavest vernikov napačno prepričanje, zaradi katerega menijo, da sta svet in življenje podvržena demonskim vplivom, nenehnemu boju med dobrimi in hudobnimi duhovi, med angeli in demoni, v katerem je človek podvržen silam, ki ga presegajo, proti njim pa ne more ničesar storiti. Takšno prepričanje, ki vernika oropa odgovornosti, je tuje pristnemu evangeljskemu razumevanju boja proti hudobnemu duhu. - Važno je sledeče. Od Kristusovega učenca se zahteva moralno prizadevanje, odločitev za evangelij ter ponižnost in molitev. Zavreči je treba tudi navado, da angelom pripisujemo posebna imena, z izjemo tistih, ki so navedena v Svetem pismu, kot so Mihael, Gabrijel, Rafael. - Znano je tudi, da so angeli prevečkrat na vedeževalnih kartah ... In še kaj bi lahko dodali.

 

Zdaj pa vas prosim, da z nami delite spoznanja gospe Jane Podjavoršek.

Njena spoznanja tudi nam lahko odpirajo oči in prepoznavamo angele, drugačne, v človeški podobi, ki so kakor angeli. Prisluhnimo.

Ker sem tudi sam obiskoval takrat ponesrečeno Jano, posredujem del njenega zapisa v Božjem okolju št. 4, 2020, str. 14. Zapisala je, da je »zdravnik na viziti pred kakšnim posegom večkrat ponovil: ‘To je pa tista, ki ima vsaj tri angele varuhe, sicer take prometne nesreče ne preživiš.’

Omenjena še piše: 'V letu, ko sem bila odvisna od pomoči drugih, sem jih odkrivala. Ne več nekje daleč, visoko nad oblaki ali v cerkvi, ampak v bližini mojih domačih in številnih prijateljev. /…/

Med angeli je bil najprej opazen omenjeni travmatolog, ki je ponavljal, da imam vsaj tri angele. Na vizitah in pozneje na pregledih je vedno našel razlog, da se je pošalil, kar je bilo znova dobrodošlo, kot zdravnik pa mi je bil trdna opora tudi v trenutkih največje nemoči.

 - Ko razmišljam o angelih, ne morem prezreti sester, vedno pripravljenih pomagati, pozorno in ljubeče, čeprav so bile ob zastareli opremi večkrat izmučene. V belem je bila fizioterapevtka, ki je z ljubečo pozornostjo oživela omrtvele in poškodovane mišice.«

V omenjenem zapisu omenja tudi duhovnike in druge obiskovalce. Svoj zapis sklene: »S hvaležnostjo za vse angele, skrite med ljudmi, se po dvajsetih letih oziram nazaj in si z Glorio zapojem: A angeli so vedno tu, verjemi mi, vedno, tudi ko si sam, sledijo ti …«

Se tudi vas spomnil na kakšnega človeka, ki je bil kakor angel?

Pa prisluhnimo zdajle pesmi Angelček varuh moj, v izvedbi ...

 

Poslušate septembrsko katehezo za bolnike; nocoj govorimo o angelih in v nadaljevanju vas prosim prosim, gospod Šlibar, da z nami delite še kakšno pričevanje o prisotnosti angelov v življenju.

Že na začetku sem omenil p. Janeza Šamperla in njegove tri knjige. V uvodu v prvo knjigo Angeli na poti življenja pravi, da so ga angeli povsod spremljali kjer je bil, živel in deloval. V omenjenih knjigah so »stopili na papir«, tudi po navdihu Toneta Pavčka. P.  Šamperl pod naslovom Angeli v belem piše:

»Ko človeka hudo boli in se znajde v bolnišnici, se angel navidezno oddalji, kakor da tudi njega boli … (Bolnik na sosednji postelji, ki po operaciji zelo trpi, mi otožen govori, da angelov sploh ni.) Ko pa bolečina nekoliko popusti, bolniku najprej angeli padejo v oči. V belo oblečeni od jutra do večera hitijo, tolažijo, se nasmehnejo, prevažajo, hranijo in zdravila delijo – tudi terapije, ki včasih bolijo. Tako se vsak dan, vedno znova, podnevi in ponoči, isti obrazi okrog nas vrtijo. Od kod jemljejo moči? In kdaj sploh spijo? Pa to so kakor angeli! Le kje imajo krila?« (p. Janez Šamperl, Angeli zate, str. 80).

 

Pri koncu oddaje smo, katere misli nam dajete za popotnico, gospod Šlibar?

Namen nocojšnje kateheze je bil, da bi bili bolj povezani z angeli, bolj domači sploh z angeli varuhi, bili bolj pozorni na njihove nasvete, da bi se nanje obračali v težkih dogodkih, jih spoštovali in živeli z njimi v prijateljski navzočnosti. In da bi se znali zahvaljevati za vse, kar po angelih prejemamo v življenju, tudi po ljudeh, ki so kakor angeli.

Vem, da bi še mnogi poklicali, pa vam ni uspelo ali niste imeli priložnosti. Povabim vas, da jutri, ko boste manj utrujeni, in tudi v prihodnjih dneh razmišljate in si odgovorite na  ta ali druga vprašanja: Kako se obračate na svojega angela? Ga pogosto spregledate, pozabljate nanj? Ste mu hvaležni za navdihe, pomoč in podporo? Ste zadovoljni, ker imate v njem tako dobro družbo, da niste nikoli povsem sami? Tega nikoli ne pozabite, predvsem takrat, ko tožite, da nimate nikogar. In še to. Če niste uspeli poklicati ta večer, ali želite oseben pogovor, me lahko v prihodnjih dneh še pokličete po telefonu.

Anekdota. "Moj sin je tam v šoli (vipavsko malo semenišče). Strokovnjak za angele" (Stane Matičič)-

Tudi sam nisem strokovnjak za angele. Sem pa z vami razmišljal o njih. Hvala za sodelovanje. 

 

Katehezo sklenimo z molitvijo …

Starejši se spominjate molitve, ki se je pred leti molila ob koncu svete maše. Preden izrečem to molitev, podeljujem vsem vam pri radijskih sprejemnikih in drugim, ki jih priporočate njihovim angelov varuhom blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta + in Sina + in Svetega Duha.

Ta blagoslov na pride tudi na vse, ki trpijo na duhu in telesu po bolnišnicah, domovih, tudi zaradi epidemije koronavirusa. Pa tudi na vse počitnikarje z radijem Ognjišče v Grčiji.  

V prihodnji katehezi vas bom povabil, da smo z molitvijo rožnega venca in trpljenjem vsi misijonarji.             

 

Zdaj pa še omenjena molitev, ki naj izzveni v željo, da dobro spite v varstvu angelov in naj  vam bo lahka noč!

Sveti nadangel Mihael, brani nas v boju, bodi nam v pomoč zoper zlobnost in zalezovanje hudobnega duha. Ukroti naj ga Bog, ponižno za to prosimo, in ti, vodnik nebeške vojske, Satana in druge hudobne duhove, ki hodijo po svetu v pogubo duš, z Božjo pomočjo pahni v pekel. Amen.

 

Dragi poslušalci, drage poslušalke, hvala za vašo pozornost in sodelovanje v nocojšnji katehezi.

Hvala tudi osrednjemu gostu gospodu Šlibarju. Iskrena hvala.

Vsem skupaj želim zavedanja prisotnosti angelov v našem življenju.

Od vas se poslavljava tudi tehnik Boštjan Smole in voditeljica Damijana Medved. Lahko noč.