Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 30. 01. 2022

Nov začetek

Pogled nazaj

Z veseljem se spominjam preteklih dogodkov in lepih doživetij. Upam, da tudi vi. Hvala vsem, ki ste z lepimi voščili in dobrimi željami ob božiču in novem letu mnoge razveselili. Čeprav je božič že oddaljen, želim  z voščilom, ki sem ga prejel, zaželeti vse dobro tudi vam. "Bog, ki je postal človek, Jezus rojen v Betlehemu, naj pomnoži v naših srcih ljubezen, premaga strah z mirom, spremeni žalost v veselje in prinese upanje v naše življenje in življenje naših bližnjih"!

Še se vračam nazaj. O prav je, da se z veseljem spominjamo lepih in manj lepih dogodkov. Morda ste že slišali, da so mi na vrtu, ob samostanu Marijinih sester na Dobrovi, "ukradli jaslice"? Res. Ob sneženju v decembru, sem na vodnjaku naredil jaslice iz snega. Nisem nikakršen umetnik, belina snega je vse nadomestila. Ogrevanje ozračja z dežjem, pa je naredilo svoje. Tako so ostale jaslice le na fotografiji. In kaj potem, boste vprašali. O, lahko bi postavil namesto snežnih figur kakšne druge. Pa nisem. Smreka je ostala. Nanjo sem naslonil večji križ iz breze, poleg pa precej velikega angela. In kaj sem hotel s tem povedati?

Kot je segrevanje ozračja in kaplje dežja "vzela" jaslice, tako je marsikaj v vaši starosti, invalidnosti, bolezni, morda tudi koronavirusu in tolikih stiskah, odvzelo vaš pogum in veselje do življenja. Pa vendar. Omenjeni križ in angel, namesto jaslic, nakazujeta dogodek po 33 letih Jezusovega življenja, na veliko noč. Dogodek z jaslicami, minevanje časa, nove preizkušnje in kaj še vse ... Vse to in še več nas spominja, da moramo "izpuščati" in po vsem tem videti novo, kar se pripravlja. Omenjeni križ in angel na vrtu samostana že odpira pogled na prazen grob, na veliko noč, ki se s podaljšanjem vsakega dneva, nevzdržno bliža.

Lurd, mesto Marijinih prikazovanj Bernardki

To obdobje pa je zaznamovano tudi z Lurdom. Prepričan sem, da ste mnogi že poromali tja pod Pireneje in imate na to mesto Marijinih prikazovanj Bernardki, lepe spomine. Verjamem, da niste doživeli čudeža ozdravitve, ste se pa z več upanja in poguma vrnili v vsakdan. Ali ni tudi to čudež?  Tokrat vas na Lurd spominjam s posebnim razlogom in ne le ker sem lurški kaplan. Ob prazniku Lurške Matere Božje, 11. februarja, obhajamo že 30. svetovni dan bolnikov.

11. februar, Svetovni dan bolnikov

Njegova sporočilna vrednost je v novih spodbudah in pregledu skupnega dela v skrbi za trpeče. V nas želi vzbuditi čut za probleme v času bolezni in trpljenja in nas napraviti »občutljive«. Papež z vso Cerkvijo želi pomagati bolnikom in pravilno ovrednotiti trpljenje. Dalje želi svetovni dan  povezati škofije, župnije, redovne skupnosti in vernike v zdravstveno pastoralnem delu. Buditi upanje in vedrino v družinah, kjer so bolniki. Priporočati in razvijati prostovoljno delo z bolniki. Obnavljati in poudarjati pomembnost duhovne, moralne in poklicne rasti zdravstvenih delavcev in vnašati novo kulturo v zdravstvo in v vse življenje. Svetovni dan bolnikov nas želi spodbuditi, kako pomembno je tudi duhovno spremljanje bolnikov in njihovih svojcev.

In kaj bo posebnega v Sloveniji? V Prijatelju boste lahko prebrali papeževo poslanico z naslovom »Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče« (Lk 6,36). Osrednje slovensko praznovanje svetovnega dneva bolnikov v naši krajevni Cerkvi bo 11. februarja, ob 10. uri v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, ki ga bo ob somaševanju vodil ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar. Na ta dan, verniki lahko prejmejo popolni in delni odpustek. Lahko ga prejmejo tudi bolniki, ki zaradi bolezni ali ostarelosti  in iz podobnih razlogov ne morejo v cerkev.

Vrnem se na začetek

"Ukradene jaslice". Dve leti je epidemija tudi nam, ki smo s prijatelji iz Italije z Unitalsi, romali v Lurd, "ukradla" romanje. Tudi to sprejemamo, kot je bilo z jaslicami. Tudi vi se morate marsičemu odreči, ko prihajajo leta, invalidnost in druge stiske. S papeževimi besedami iz omenjene poslanice bolnikom, vas in vaše družine izročam "priprošnji Marije, ki je zdravje bolnikov ... Združeni s Kristusom, ki nosi na sebi vse bolečine sveta, najdimo smisel, tolažbo in zaupanje ..."