Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 9. 02. 2018

Pismo duhovnikom in drugim pastoralnim delavcem ob 26. svetovnem dnevu bolnikov 2018

Dragi vsi, ki spremljate bolne!

Že kot otrok sem slišal za Lurd, mesto pod Pireneji v Franciji, kjer se je Marija prvič prikazala Bernardki 11. februarja 1858 in še sedemnajstkrat kasneje.

Bernardka je ob prvem prikazovanju - letos mineva 160 let - v rahlem vetru in blagi svetlobi »opazila Gospo, oblečeno v belo … z modrim pasom …« Vsa prevzeta je naredila znamenje križa in molila z Gospo rožni venec.

Tudi midva začenjava vsak dan z znamenjem križa in najin dan prepleta molitev rožnega venca. Opogumljena ob letošnjih Frančiškovih besedah iz poslanice bolnikom, postajava »občutljiva« za ljudi v bolezni in trpljenju. Zato ne spreglejva papeževih besed zahvale nam duhovnikom, posvečenim možem in žena …

Iz naslova in celotnega letošnjega pisma ponovno začutiva, da je Jezus na križu poskrbel za Marijo, ko jo je izročil Janezu, njega pa Mariji. Njena materinska poklicanost je na križu prišla na Janeza in na vso Cerkev.

Primerno je, da ob teh dnevih v smislu papeževih besed pohvaliva ljudi, ki imajo veliko sočutje za bolnike v družinah, za prizadete otroke, za starše in sorodnike. Pa tudi zdravnike, medicinske sestre, prostovoljce in druge.

Hvala vam za vašo bližino bolnim!

Naj bo Devica Marija naša priprošnjica ob svetovnem dnevu bolnikov. Naj pomaga, da bi svoje trpljenje živeli v občestvu z Gospodom Jezusom in podpira vse tiste, ki skrbijo zanje.

Prisrčen pozdrav!

                                               Miro Šlibar,

                                               za pastoralo bolnikov pri SŠK in lurški kaplan

ps

Če se vam zdi primerno ob kakšni priložnosti zapišite in povabite z naslednjimi besedami ali tudi drugače:

Dobri Bog, razsvetljuj nas, da bomo starejšim, bolnim in umirajočim preskrbeli prejem zakramentov – spovedi, maziljenja in obhajila, ki jih bodo utrdili v krščanski veri, zaupanju v Božje varstvo, sprejemanju in darovanju trpljenja za odrešenje vseh ljudi!