Avtor: Miro Šlibar Objavljeno: 13. 02. 2018

Papež na Sardinijo poklical mamo paraliziranega sina

 

Piše: Marta Jerebič

Objavljeno 12. 02. 2018, ob 14:50

Papež Frančišek
Foto © Radio Vatikan

 

Papež je včeraj po telefonu poklical Luciano Gallus iz Sardinije, ki mu je v pismu opisala zgodbo svojega 28-letnega sina in težave pri državni pomoči za nakup bolniške postelje. Kot je razkrila za italijansko agencijo ANSA, sta se po telefonu pogovarjala skoraj 10 minut.

Mattia je svojo biološko mamo izgubil pri sedmih mesecih, Luciana se je poročila z njegovim očetom in ga ima rada kot svojega otroka. 28-letnik ne vidi, ne govori in ne hodi, potrebuje stalno spremstvo (diagnoza: spastična tetrapareza).

Lani bi morali nujno kupiti novo primernejšo posteljo, vendar ji je Sardinija ponudila le 1.100 evrov, kar pa je premalo za nakup nove postelje. Zato ponujenega ni sprejela, ampak se je začela boriti tudi v imenu drugih družin, ki imajo prizadete otroke.

Papeža je v pismu prosila za pomoč in molitev, hkrati je sprožila poziv na družbenih omrežjih. V zgodbo je vstopilo tudi italijansko združenje proizvajalcev ortopedskih pripomočkov (Fioto Sardegna), ki ji je podarilo posteljo. »Čeprav je tudi njihov sektor v težavah, so mi pomagali,« je dejala Luciana. Sedaj pa jo je prav na svetovni dan bolnikov poklical tudi papež in ji obljubil molitev.

Družina Mattie je sicer poznana Svetemu sedežu. V avdienco sta jo sprejela že Janez Pavel II. In Benedikt XVI. To pa tudi ni prvič, da se bori za svojega otroka. Že leta 2011, ko so ji prekinili izplačevanje pokojnine, je pet dni gladovno stavkala, dokler ji pokojnine niso znova odobrili. Lansko poletje se je borila, ker jim niso odobrili prostora na morju v obalnem vojaškem oporišču. »Nikoli se ne bom nehala boriti za svojega otroka,« je za agencijo Ansa še dejala Luciana, ki je ob papeževem klicu točno ob 9. uri dopoldne ostala brez besed.

Papež je dejal, da bo molil zanje, jo opogumil in se ji zahvalil, ker je sprejela Mattia kot svojega sina.